Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

 U kakvom smo odnosu s prirodom koja nas okružuje, jesmo li saveznici ili neprijatelji, znamo li iskoristiti sve mogućnosti prirodnih resursa i ljepota, a da to ne znači uništenje nego očuvanje i uživanje u prirodnim bogatstvima... Ovo su samo neka od pitanja kojih smo se dotaknuli u okviru okruglog stola Priroda kao saveznik, upriličenom u Gradskoj knjižnici Vukovar u utorak, 26. veljače 2013. godine u suradnji s Europskim domom Vukovar te uz potporu njemačke zaklade Friedrich Ebert iz Zagreba.

Nakon pozdravne riječi ravnateljice Knjižnice, Vlatke Surma Szabo, gosti uvodničari su bili ekolog, Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko kvarner, jedan od začetnika održivog razvoja, prof.dr.sc. Vladimir Lay, sociolog i politolog, stručnjak za održivost i održivi razvoj i Vidoje Marić, bacc.oecc. voditelj poslovne jedinice 'Čistoća' iz Komunalca, dok je moderatorica okruglog stola bila Dijana Antunović – Lazić iz Europskog doma Vukovar.

Prema riječima uvodničara, a i prema reakciji sudionika okruglog stola najbolja šansa za razvitak Vukovara je održivi razvoj. U tu svrhu potrebno je izraditi Zeleni plan grada Vukovara, prepoznati akupunkturne točke u gradu i početi djelovati zajedno. Spoj iskustva s Krka, koje se može primijeniti kod nas te neiskorišteni slavonski potencijal i vjerovanje da sami sebi možemo nabolje pomoći govore da je potrebno poraditi na promjeni pristupa ukoliko želimo raditi na održivom razvoju. Više puta je istaknut značaj umrežavanja, međusektorske suradnje, te provedbe proaktivnih projekata. U vrijeme postojeće krize u svijetu, već se naglašava kriza hrane i vode, a Vukovar i Slavonija upravo posjeduju te resurse. Plodno tlo, ribe u rijekama, pitka voda, biološka raznolikost flore i faune, prirodni ambijent i kulturna baština osnova su za opstanak ljudi i za lokalni razvoj. Ekološka poljoprivreda s plasmanom robe u turističke svrhe, primarna selekcija otpada, osnivanje energetske zadruge, te staro korito Vuke konkretni su elementi koji mogu postati temelj razvitka zajednice. Više puta je naglašeno da se Vukovar treba okrenuti budućnosti jer budućnost je ta koja proizvodi prosperitet, napredak. Kako je nezaposlenost mladih velika, gosti upravo tu vide velik potencijal i jaku energiju za rad na ekološkim programima. Svoje izlaganje prof. Lay započeo je citiranjem Siniše Glavaševića "Nema leđa jačih od mojih i vaših", a završne riječi skupa su bile da vodu treba pretvoriti u sredstvo mira, a ne rata.

Druženje je završeno bio – vegetarijanskim domjenkom, što je dodatna potvrda da je priroda zaista naš saveznik i da ju trebamo čuvati za naše dobro.

Više fotografija možete pogledati na našem webu www.gkvu.hr ili na našem Facebooku

{gallery}2013/02/28/01{/gallery}