Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

Gradska knjižnica Vukovar i Društvo knjižničara Slavonije i Baranje organizirali su stručni skup Mreže za umrežavanje: Novi oblici komunikacije u knjižnicama – društvene mreže i njihovo korištenje. Skup je održan u Hotelu Lav u četvrtak, 11. travnja 2013. godine, a okupio je više od 60 knjižničara s područja Slavonije i Baranje i to iz narodnih, školskih te specijalnih knjižnica.

Stručni skup otvorila je dramska skupina učenika iz OŠ Mitnica kratkom predstavom „Potraži me u knjizi, pronađi me u knjižnici", nakon koje je uime domaćina Skup pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar i potpredsjednica Društva knjižničara Slavonije i Baranje, Vlatka Surma Szabo. Zamjenica gradonačelnika, Danijela Stanković, također je pozdravila sudionike Skupa, a nakon predstavljanja knjižnice – domaćina video uratkom Skupu se obratila i Marina Vinaj, predsjednica Društva knjižničara Slavonije i Baranje.

U prvom dijelu Skupa, o načinima korištenja mreža u svrhu veće dostupnosti, te o primjerima dobre i manje dobre prakse nazočnosti knjižnica u virtualnom svijetu i na društvenim mrežama, govorila je Kristina Babić iz Agencije za odnose s javnošću „Simfonija". Nadalje je doc.dr.sc. Boris Badurina s Filozofskog fakulteta u Osijeku predstavio rezultate istraživanja o profilima i načinima komunikacije korisnika i knjižnica putem društvenih mreža te o promjenama koje se vremenom događaju.

O uslugama Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku, a koje se odnose na društvene mreže, nazočne je informirao Srđan Lukačević, koji se ujedno i osvrnuo na nove i sve potrebnije vještine koje bi knjižničari modernog doba trebali posjedovati.

Na Stručnom skupu razmjenjivali su se i primjeri dobre prakse, među kojima su bili: FB profil te mrežne stranice Gimnazije u Požegi, koje je predstavila Aleksandra Pavlović; mrežne stranice Knjižnice III. gimnazije Osijek o kojima je govorila Sanja Galic dok je o virtualnoj knjižnici OŠ Bilje nešto više rekao Tihomir Dunđerović. O snazi društvenih mreža izlagao je Tihomir Marojević iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

U trećem dijelu Skupa, predstavljena su poster izlaganja o konkretnim rezultatima prisutnosti knjižnica na društvenim mrežama putem kojih su se predstavile Gradska knjižnica Vukovar, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek te knjižnica Prehrambeno – tehnološkog fakulteta iz Osijeka.

Zaključak skupa je činjenica kako je sve više knjižnica prepoznalo važnost i vrijednost prisutnosti u virtualnom svijetu putem mrežnih stranica, ali i društvenih mreža, čime se komunikacija knjižnice – korisnici poboljšava, a knjižnice se približavaju sve većem broju novih i potencijalnih korisnika.

{gallery}2013/04/15/05{/gallery}