Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

{gallery}2016/02/16/02{/gallery} Gradska knjižnice Vukovar i ove godine uključila se u kampanju „Čitaj mi!", prvu nacionalnu kampanju za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja.

Organizatori kampanje su Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i Hrvatsko logopedsko društvo.

Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita, a također i potaknuo dolazak u narodne knjižnice.

Knjižničarke Dječjeg odjela, Marija Bugarski i Vanja Sabo, u sklopu kampanje posjetile su Dječji vrtić Vukovar 1, skupinu "Maline", te Dječji vrtić Vukovar 2, skupine „Balončići" i „Leptirići" te su djecom razgovarale o slikovnicama koje vole da im roditelji čitaju, koliko im roditelji čitaju, pokazale neke od slikovnice s „Popisa razvojno primjerenih slikovnica za djecu", te u dogovoru s djecom odabrale i pročitale slikovnice. Druženje je završeno s porukom koju djeca trebaju prenijeti roditeljima, a to je da samo 15 minuta glasnog čitanja dnevno pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju.

Od 1. veljače do 14. veljače u prostoru Gradske knjižnice Vukovar prikupljale su se slikovnice u sklopu akcije „Čitam, dam, sretan sam". Roditelji s djecom donosili su slikovnice, a po završetku akcije slikovnice su poklonjene Odjelu pedijatrije OŽB Vukovar, te će u njima moći uživati i kratiti vrijeme djeca koja se zateknu tamo.