Viša savjetnica za predškolski odgoj AZOO-e i vanjski suradnik asistent na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta J. J. Štrossmmayer-a u Osijeku, profesorica Svjetlana Takač, organizirala je međužupanijski stručni skup za ravnatelje i stručne suradnike, na kojem je razmatrana problematika djece s teškoćama u razvoju. U cilju otvarivanja prava svakog djeteta na kvalitetno i bezbrižno djetinjstvo kao i prava na uključenost u svakodnevnu životnu stvarnost, na stručnom skupu predstavljene su različite društvene intervencije usmjerene na podršku i pomoć u djelotvornom zadovoljavanju potreba djece s teškoćama i njihovim obiteljima.

Nakon uvodnog predavanja „Inkluzija djece s teškoćama u redovite programe dječjeg vrtića" više savjetnice Ivane Petanjek, prof., iz AZOO-e Osijek, stručni skup nastavio je s radom stručno- pedagoških radionica. Voditeljice radionica bile su profesorice Ivana Petanjek i Gabrijela Hajba. Na radionicama je razmatrana tematika uloge odgojitelja i stručnih suradnika u procesu uključivanja djece s teškoćama u dječji vrtić kao i podrška djetetu s teškoćama u redovitoj skupini dječjeg vrtića.

Sudionici stručnog skupa, ravnatelji, stručni suradnici, odgojiteljice i asistentice u radu s djecom s teškoćama iz Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske županije, imali su još jednu prigodu upoznavanja sa socijalnom dimenzijom predškolskih programa i uloge dječjih vrtića u oblikovanju kvalitetnih inkluzivnih programa , pri čemu iskustvo u zajedničkoj interakciji djece s teškoćama i djece bez teškoća pozitivno utječe ne samo na razvoj djece s teškoćama, nego i na razvoj i učenje djece bez teškoća, te doprinosi istinskom prihvatanju različitosti, formiranju pozitivnih stavova o različitosti i kvaliteti suživota. Pored novih saznanja sudionici skupa, dobili su i niz konkretnih smjernica i primjera „dobre prakse" za kvalitetno djelovanje, kada je u pitanju pomoć i podrška djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.

{gallery}2012/06701/01{/gallery}