Kategorija: Gradski muzej Vukovar

GRADSKI MUZEJ VUKOVAR – PROGRAM

18.00 OTVORENJE NOĆI MUZEJA - BAROKNA DVORANA DVORCA ELTZ
NAKLONI SE I POČMI – Glazbeno plesna priča polaznika nižih razreda i Glazbenih odjela OŠ Dragutina Tadijanovića sa njihovim najljepšim izvedbama za virtualno-digitalni album uspomena.

18.00 – 01.00 FOTKAJ I POVEŽI SE! – ON LINE IGRA
Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture povezali su se i u Noći muzeja kroz program Fotkaj i poveži se! Snimite fotografiju na određenim i označenim točkama muzejskog postava i postavite fotografiju na Facebook i Instagram profile vukovarskih muzeja; autora najoriginalnije fotografije očekuje nagrada!

18.00 – 22.00 PROBUDI UMJETNIKA U SEBI I POVEŽI SE VIRTUALNO SA LIKOVNOM ZBIRKOM MUZEJ VUKOVARA U PROGONSTVU – Likovno digitalna radionica za djecu i odrasle pod vodstvom muzejskog pedagoga Ivane Nadovski i kustosa Rosanke Savić – Mitrović.

18.00 – 01.00 STALNI POSTAV U VELIKOM DVORU
Muzejski postav se rasprostire u 17 soba na prvom katu, tri velika izložbena prostora na drugom katu i potkrovljima muzeja te velikom centralnom potkrovlju na ukupnoj površini preko 3500 kvadratnih metara. Sofisticirana oprema vitrina i drugih pomagala upotpunjena je multimedijalnom prezentacijom s 40 monitora, 25 touch-screenova, kako bi se što bolje, raznolikije i sveobuhvatnije prikazala prošlost Vukovara. Za stalni postav priređeno je preko 2000 predmeta iz fundusa Gradskog muzeja i 100 predmeta, uglavnom obiteljskih portreta i pejzaža obitelji Eltz, iz drugih muzeja u Zagrebu i Osijeku. Preko 1000 predmeta prošlo je proces restauracije, a radi se o arheološkim predmetima, keramici, kamenom i metalnom oružju, povijesnom namještaju, cehovskim zastavama i škrinjama, predmetima od zlata, srebra, stakla, kovanog željeza, alatkama za obradu zemlje, seoskom namještaju i upotrebnom tekstilu, obiteljskim portretima, pejzažima, fotografijama, poveljama, listinama i drugim arhivalijama.

18.00 – 01.00 ZBIRKA BAUER U ZGRADI NA DUNAVU
Zbirka Bauer sadrži najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća. Brojčano stanje Zbirke Bauer iznosi 2742 umjetnine, a u Domovinskom ratu 1991. je uništeno ili nestalo 300 eksponata - među njima i značajna djela Ivana Meštrovića za kojima tragamo putem Interpola. Umjetnine su vraćene iz Republike Srbije 2001. u Gradski muzej Vukovar.
U njenom fundusu, između ostalih, nalaze se i djela: Roberta Frangeša Mihanovića, Ive Kerdića, Vanje Radauša, Ljube Babića, Ernesta Tomaševića, Nikole Mašića, Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Bele Csikosa-Sessie, Ferde Kovačevića, Mihovila Krušlina, Frane Šimunovića, Branka Ružića, Ivana Generalića, Ive Lozice, Gabrijela Stupice, Vilka Gecana, Mirona Makanca, Ljudevita Šestića, Menci Clementa Crnčića, Celestina Medovića, Otona Ivekovića, Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, Vladimira Becića, Oskara Hermana i drugih.

18.00 – 01.00 LIKOVNA ZBIRKA MUZEJ VUKOVAR U PROGONSTVU U PAVILJONU I. I II.
Zbirka pod nazivom Muzej Vukovara u progonstvu nastala je krajem 1992. godine prema ideji solidariziranja humanog svijeta oko žrtve Vukovara. Nastala kao odgovor agresiji na Hrvatsku i razaranje Vukovara, ujedno je i početak kulturne obnove Vukovara. Zbirka Muzej Vukovara u progonstvu broji 1600 umjetnina koje su darovali umjetnici kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva (SAD- a, Australije, Kanade, Francuske, Irana, Italije, Izraela, Njemačke, Poljske, San Marina, Slovenije, Velike Britanije i Venezuele, Bosne i Hercegovine), koji su svojim donacijama dali svoj glas za mir.

18.00 – 01.00 IZLOŽBA DORE KOVAČEVIĆ – U galeriji Oranžerija otvorena je izložba akademske grafičarke i kiparice Dore Kovačević. Izložba postavljena u Muzeju u grafici i tapiseriji za podlogu ima ptice sa hrvatskih kamenih spomenika kao i motive paške čipke te nosi naziv Baština, ujedno i autorice Vukovarske bijele golubice koja sa porukama mira i ljubavi od 1999. godine do dana krasi na tisuće domova širom Hrvatske.

18.00 – 01.00 PORUKOM I CRTEŽOM UPIŠI SE U MUZEJSKI SPOMENAR – porukom i crtežom posjetitelji će se moći upisati i spomenar našeg muzeja.

18.00 – 01.00 VIRTUALNA STVARNOST MUZEJA IZA ZATVORENIH VRATA – u predvorju muzeja bit će virtualna izložba fotografija koja prikazuje sve oku posjetitelja nedostupne aktivnosti muzealaca.

18.00-0.00 PRONAĐI SE U VIRTUALNOM MUZEJSKOM ARHIVU
Na prezentaciji u sobi Vlastelinstvo pronađi se na tisućama fotografija sa otvaranja muzejskih manifestacija od 1998. do danas.

18.00-01.00 DJECA U MUZEJSKOM VIRTUALNOM SVIJETU
U brojnim radionicama Gradskog muzeja sudjelovalo je desetine generacija polaznika dječjih vrtića i osnovnih škola učeći o ljepotama i povijesti grada.

18.00 – 01.00 ŠETNJA MUZEJOM IZ FOTELJE U VAŠEM DOMU – niste u mogućnosti biti s nama, klikom na web stranicu Gradskog muzeja Vukovar pogledajte sve o našem muzeju.

11.00 AFTER PARTY u lokalu Quo Vadis Vukovar.

Radujemo se Vašem dolasku, Vaš Gradski muzej Vukovar.