Kategorija: Gradski muzej Vukovar

U utorak 13. listopada u prostoru Gradskog muzeja Vukovar u Paviljonu I. Dvorcu Eltz otvorena je izložbe Igra sporta i umjetnosti, Hrvatskog športskog muzeja iz Zagreba.
Goste je pozdravila Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar naglašavajući važnost suradnje ovih dvaju muzeja pogotovu s toga što ih povezuje puno zajedničkih tema s obzirom da je ovu izložbu Hrvatski športski muzeja organizirao u jeku priprema za novi stalni postav, što je Gradski muzej Vukovar nedavno prošao. O misiji i djelovanju Hrvatskog športskog muzeja u proteklih 70 godina kao mjestu sporta, obrazovanja, kulture i umjetnosti govorila je ravnateljica Hrvatskog sportskog muzeja Danira Bilić. Izložbu je u ime gradonačelnika Vukovara Ivana Penave otvorila savjetnica za kulturu i turizam Grada Vukovara Davorka Krajnović Naletilić. Na izložbi je bio nazočan i Josip Pavić posebni savjetnik ministrice turizma i sporta Republike Hrvatske Nikoline Brnjac. Kroz postav izložbe nazočne posjetitelje i novinare proveo je kustos Hrvatskog sportskog muzeja i autor izložbe i kataloga Marijan Sutlović. Likovni postav izradio je Zoran Šimunović, kustos, a tehnički postav izveo je Saša Rajković, viši tehničar Gradskog muzeja Vukovar.

Izložba će biti otvorena do 22. studeni 2020. godine

Hrvatski športski muzej djeluje preko 70 godina u raznim ustrojstvenim oblicima, a od 2003. godine kao nacionalna muzejska institucija pod okriljem Ministarstva kulture i sustavno prikuplja najvrjedniju nacionalnu baštinu iz područja hrvatskog sporta i tjelovježbe. U tijeku tog djelovanja, započevši s ostavštinom Franje Bučara do danas je prikupljeno više od 260.000 predmeta, dokumenata, fotografija i publikacija koje svjedoče o povijesti i razvoju sporta u Hrvatskoj od polovice 19. stoljeća do današnjice.
Izložba Igra sporta i umjetnosti prezentira međusobne odnose između umjetnosti i sporta kao važnih dijelova društva i svakodnevice. Hrvatski športski muzej izlaže predmete iz vlastitog fundusa koji su vrijedni primjeri primijenjene umjetnosti i dizajna u području sporta, prije svega medalje, plakate, diplome i skulpture koji su se dodjeljivali kao nagrade. Njihovo vizualno oblikovanje ostvarilo je snažan utjecaj na promociju pojedinih sportskih događaja i općenito percepciju sporta u društvu. Veliki broj predmeta nije bio dostupan javnosti i izlaže se po prvi put, a mnogi od njih zauzet će istaknuto mjesto u budućem postavu koji će prezentirati razvoj i najveće uspjehe hrvatskog sporta i tjelovježbe.