Kategorija: Gradski muzej Vukovar

U organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Veleposlanstva Japana u RH, Japanske fondacije u srijedu, 27. travnja 2021. godine u Gradskom muzeju Vukovar u Dvorcu Eltz otvorena je izložba japanske keramike pod nazivom. YAKISHIME: METAMORFOZA ZEMLJE.

O izložbi je govorila Misako Kaji, veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj u čijoj pratnji su bili Yu Yamauchi izaslanica veleposlanice i Tomislav Mikuljan stručni suradnik. O dosadašnjoj suradnji govorila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar. U ime domaćina prisutni su bili Viktor Lukačević, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Vukovarsko srijemske županije i Dražen Kobašević, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo koji je govorio o razvoju suradnje između Veleposlanstva Japana i Grada Vukovara.

Dugogodišnja suradnja Veleposlanstva Japana i Gradskog muzeja Vukovar razvila se u značajne glazbene i izložbene projekte. Ovo je druga velika izložba po redu koja prezentira značajne baštinske vrijednosti japanske kulture. Sjetimo se prošlogodišnje izložbe UMJETNOST I LJEPOTA JAPANSKIH LUTAKA koja je obišla nekoliko gradova u Hrvatskoj.

Izložba japanske keramike je do sada predstavljena u nekoliko europskih zemalja, a u Hrvatskoj je upravo Vukovar odabrano mjesto s obzirom na dosadašnju dugogodišnju suradnju ali isto tako i velike prostorne i tehničke mogućnosti koje može pružiti Gradski muzej Vukovar. Uz to je i važan podatak, da je ovo prostor razvoja keramičarstva koje potiče još iz vremena prapovijesne vučedolske kulture datirane u vrijeme 3000 godina pr. Kr.

Organizaciju i likovni postav izložbe realizirao je Zoran Šimunović, kustos likovne zbirke Gradskog muzeja Vukoavr uz asistenciju tehničke službe. Izložba će biti otvorena do kraja travnja 2021. godine.