Kategorija: Gradski muzej Vukovar

U organizaciji Hrvatskog muzejskog društva i Gradskog muzeja Vukovar 27. siječnja 2012. godine održana je još jedna Noć muzeja koja je povezala hrvatsku muzejsku djelatnost. Program GMV sastojao se od akcija pod nazivom GRAD TO SMO MI – U SUSRET NOVOM STALNOM POSTAVU jer je ideja ovogodišnje Noći muzeja posvećena upoznavanju sugrađana o snazi zajedništva i složenim procesima obnove. Ujedno je to bilo i animiranje sugrađana da se zajedničkim naporima sakupe ovovremene muzejske zbirke. Izložbom OBNOVA DVORCA ELTZ ZA NOVI STLANI POSTAV predstavljen je povijesni razvoj, razaranje i obnova Dvorca Eltz urednice Branke Šulc u likovnom postavu Nikoline Jelavić. Temom STARE STVARI ZA NOVI MUZEJ – MUZEJ U NASTAJANJU pokrenulo se formiranje novih zbirki koje dokumentiraju vrijeme: Vukovar prije Domovinskog rata, Život u progonstvu, Povratak i obnova – ujedno je prezentiran uživo rad muzealaca – zaprimanje, digitalizacija, upis građe u muzejsku bazu podataka, restauracija, čuvanje i izlaganje. GRAD U FOTOGRAFIJI – VUKOVARSKI ALBUM SJEĆANJA tema je kojom su se na velikim ekranima prikazivale fotografije iz obiteljskih albuma fundusa GMV kao povezivanja s vlastitim korijenima. LICEM U KAMERU – VUKOVAR DANAS radionica je snimanja portreta naših sugrađana u improviziranom studiju i prezentacija fotografija razreda vukovarskih vrtića i škola snimljenih u radionicama specijalno za Noć muzeja. FILATELISTIČKI IZLOG – MUZEJSKA RIZNICA predstavljala je Vukovar i Dvorac Eltz u filateliji promocijom cindarele, razglednica i koverti s žigom – svečano izdanje s 16 motiva najvrjednijih predmeta iz muzejskog fundusa. MUZEJ KAO DAR OD SRCA – MUZEJSKI SUVENIR U TRADICIJSKIM TEHNIKAMA je licitarska radionica s motivom Dvorca Eltz u tradicijskim tehnikama radionice Ranogajec iz Osijeka plus pečenje paprenjaka u radionici društva Hrvatska žena Vukovar. Kupovinom licitara uključilo se u restauraciju umjetničke slike iz Zbirke Bauer.

VUKOVARSKI SPOMENAR – VIRTUALNI MOST PRIJATELJSTVA – poruke i želje Gradskom muzeju Vukovar upućene su iz drugih muzeja i galerija u Hrvatskoj.

Na manifestaciji je govor održala ravnateljica GMV Ruža Marić, prof., a Noć muzeja je otvorio gradonačelnik Vukovara gospodin Željko Sabo.

Prisutni su bili i dogradonačelnici gospodin Željko Pinjuh i Danijela Stanković te Pročelnica za kulturu i društvene djelatnosti Dragica Holoker Radumilo, prof.

Priču o gradu Siniše Glavaševića na otvorenju je pročitao učenik o.š. Siniše Glavaševića David Bilić.

{gallery}2012/01/30/02{/gallery}


{gallery}2012/01/30/07{/gallery}