Kategorija: Gradski muzej Vukovar

U Gradskom muzeju Vukovar u Galeriji Oranžeriji 22. ožujka 2012. godine otvorena je izložba PROSTORNE SKLADBE iz ciklusa GLUHO ZVONO akademskog kipara Petra Barišića.

Izloženo je 11 reljefa instalacija sastavljenih od poliranih aluminijski diskova. Sastavljeni svaki od bezbroj samostalnih pokretnih dijelova ukomponiranih u kružne likovne kompozicije dio su programiranog mehanizma koji ih pokreće u kružno kretanje pri čemu pokretni elementi udaraju jedan u drugi stvarajući zvukove koje se pretaču u svojevrsnu glazbu. Uz skulpturalni prikaz reljefi su ujedno i zvučne poruke koje se od početnih pojedinačnih okretanja postupnim priključivanjem slijedećih krugova pretvaraju u sveopću simfoniju zvukova koja se spaja sa univerzumom. Bljeskanje svjetla prilikom okretanja daje skulpturama dodatnu igru svjetla i sjene te cijeli dojam potvrđuje konstataciju likovne kritičarke Leonide Kovač koja skulpture Petra Barišića naziva skulpture u pokretu.

Ova izložba dio je većeg ciklusa kojeg je dio veliko klatno od 13 metara koje se njiše u prostoru, ali je iz tehničkih razloga ovdje izostalo. Tako cjelovita izložba bila je postavljena u nekad sakralnom objektu danas galeriji Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki u Sloveniji , za koji prostor je izvorno osmišljena. , zatim u crkvi Sv. Donat u Zadru i u Galeriji Bačva Hrvatskog društva u Zagrebu (popularno Džamija) gdje je visina dozvoljavala postavljanje ovako velikog klatna. Uz izložbu je postavljen i video zapis koji izložbe GLUHO ZVONO.

Suradnju umjetnika Petra Barišića s Vukovarom seže u 1992. godinu kada se donacijom skulpture pridružio hrvatskim i svjetskim umjetnicima darujući svoje djelo za formiranje zbirke Muzej Vukovara u progonstvu koja je okupila umjetnike oko ideje mira i zajedništva u Vukovaru , a koja će biti izložena u novoobnovljenom dvorcu Eltz.

U Vukovaru se Petar Barišić predstavio i samostalnom izložbom 2005. U galeriji Oranžerija, sudjelovao je i u dvije velike likovne manifestacije u gradu koje je osmislio akademski slikar Dubravko Adamović kada je 2001. organizirana izložba USUSRET VUKOVARSKOM SALONU na kojoj je sudjelovalo 84 umjetnika iz Hrvatske te, nakon pet godina, 2006. godine na izložbi PRVI VUKOVARSKI SALON na kojoj je sudjelovalo 65 umjetnika a gdje je bio Petar Barišić bio selektor na temu kiparstva.

O vezama umjetnika s Vukovarom govorila Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja, o umjetničkom stvaralaštvu govorio je likovni kritičar Milan Bešlić, o inspiraciji i stvaralačkom nadahnuću autor Petar Barišić, a izložbu je u ime gradonačelnika Vukovara Željka Saboa, otvorila Danijela Stanković, zamjenica gradonačelnika.

Posebnost ove izložbe je i PP prezentacija na kojoj se može pratiti cjelokupan proces postavljanja ove atraktivne ali i izuzetno tehnički zahtjevne izložbe.

Izložba je otvorena do 21. travnja 2012. godine

{gallery}2012/03/23/03{/gallery}