Za potrebe budućeg stalnog postava novoizgrađenoga Muzeja vučedolske kulture na eponimnom lokalitetu Vučedol, posljednjih 18 mjeseci sustavno se provodi 3D skeniranje muzejske građe vučedolske kulture u muzejskim institucijama koje čuvaju arheološku građu pronađenu na područjima rasprostranjenosti vučedolske kulture: Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej Slavonije Osijek, Arheološki muzej Osijek, Gradski muzej Vinkovci, Zemaljski muzej u Sarajevu, Narodni muzej u Ljubljani i Gradski muzej Vukovar.

Zbog svoje izuzetnosti 8. i 9. svibnja 2012. godine skenirani su nalazi vučedolske kulture koje u svojoj bogatoj zbirci čuva Gradski muzej Vukovar, a pronađeni su u višegodišnjim sustavnim i interdisciplinarnim istraživanjima lokaliteta Vučedol koje provodi Gradski muzej Vukovar u suradnji s Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i zagrebačkim Arheološkim muzejom.

Skener kojim je snimljena građa najsofisticiraniji je skener u Hrvatskoj kojim se postižu vrhunski rezultati, a snimanja vrše profesionalci za multimedijalne projekte iz DESIGN STUDIA D, dobitnici prestižnog priznanja Turističkog Oscara Das Goldene Stadtor u Berlinu za film Vukovar za neka nova sjećanja 2012.

3D skeniranje je digitalizacija predmeta u cilju dobivanja 3D digitalnog modela. Primjena modela namijenjena je za izradu identične replike u mikromilimetarskoj točnosti s tom razlikom što je ovo skeniranje odrađeno u boji, trenutno najzahtjevnijim postupkom u procesu skeniranja. Nakon obrade 3D modela slijedi 3D print kojim dobivamo identičnu repliku koju je moguće daljnje podvrgnuti ručnoj doradi kako bi se zadovoljili svi muzeološki standardi i predmet priredio za izlaganje.

3D model neke posude osnova je za sve multimedijalne prikaze na touch scan sustavima, web-izložbama i izradi animacija, što je u konkretnom slučaju nalaza vučedolske kulture vrlo važno zbog interpretacije nalaza i astralnog simbolizma koji na sebi nose prekrasne posude vučedolske kulture.

Primjenjujući ovu metodu digitalizacije muzejske građe, posjetiteljima jedinstvenoga Muzeja vučedolske kulture biti će prezentirana značajna građa s drugih područja rasprostranjenosti, u savršenim replikama dobivenima pomoću 3D skenera visoke rezolucije, dok u matičnim muzejima ostaju originalni izlošci.

{gallery}2012/05/14/05{/gallery}