×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2012/06/11/10
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/06/11/10

Arheološkim iskopavanjima koja se provode tijekom lipnja 2012. u Sotinu od strane Instituta za arheologiju i Gradskog muzeja Vukovar istražuje se istočni dio željeznodobnog groblja.

Istražena je površina od oko 420 m2.

U ovogodišnjim istraživanjima ukupno je istraženo 12 grobova pri čemu je dosad od 2008. godine od kada traju probna iskopavanja u Sotinu istraženo ukupno 90 grobova. Među njima je 34 rimskih i 56 grobova iz željeznog doba. U sondi 13 istražen je i jugoistočni dio srednjovjekovnog naselja.

Uz groblje iz željeznog doba i rimskog vremena dosad su istraženi segmenti civilnog naselja uz rimsku vojnu utvrdu Cornacum, otkriven je dio privremeni vojni logor te istražen dio ranosrednjovjekovnog naselja. Naše spoznaje o arheološkoj baštini Sotina i ovog dijela Podunavlja bogatije su svakom sezonom iskopavanja. Dio rezultata predstavljen je javnosti izložbom 2010. u Gradskom muzeju Vukovar, a dio nalaza naći će svoje mjesto i u budućem stalnom postavu Gradskog muzej Vukovar.

Arheološka istraživanja u Sotinu financirana su od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kroz znanstveni projekt Razvoj i mobilnost protopovijesnih zajednica na tlu kontinentalne Hrvatske, a ove godine i od strane Ministarstva kulture.

Ovom prilikom najsrdačnije zahvaljujemo mještanima Sotina na suradnji tijekom iskopavanja.

Mirela Hutinec

Daria Ložnjak Dizdar

Marko Dizdar

{gallery}2012/06/11/10{/gallery}