Arheološkim iskopavanjima koja se provode tijekom lipnja 2012. u Sotinu od strane Instituta za arheologiju i Gradskog muzeja Vukovar istražuje se istočni dio željeznodobnog groblja.

Istražena je površina od oko 420 m2.

U ovogodišnjim istraživanjima ukupno je istraženo 12 grobova pri čemu je dosad od 2008. godine od kada traju probna iskopavanja u Sotinu istraženo ukupno 90 grobova. Među njima je 34 rimskih i 56 grobova iz željeznog doba. U sondi 13 istražen je i jugoistočni dio srednjovjekovnog naselja.

Uz groblje iz željeznog doba i rimskog vremena dosad su istraženi segmenti civilnog naselja uz rimsku vojnu utvrdu Cornacum, otkriven je dio privremeni vojni logor te istražen dio ranosrednjovjekovnog naselja. Naše spoznaje o arheološkoj baštini Sotina i ovog dijela Podunavlja bogatije su svakom sezonom iskopavanja. Dio rezultata predstavljen je javnosti izložbom 2010. u Gradskom muzeju Vukovar, a dio nalaza naći će svoje mjesto i u budućem stalnom postavu Gradskog muzej Vukovar.

Arheološka istraživanja u Sotinu financirana su od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kroz znanstveni projekt Razvoj i mobilnost protopovijesnih zajednica na tlu kontinentalne Hrvatske, a ove godine i od strane Ministarstva kulture.

Ovom prilikom najsrdačnije zahvaljujemo mještanima Sotina na suradnji tijekom iskopavanja.

Mirela Hutinec

Daria Ložnjak Dizdar

Marko Dizdar

{gallery}2012/06/11/10{/gallery}