Kategorija: Gradski muzej Vukovar

U Gradskom muzeju Vukovar 14. lipnja 2012. godine otvorena je izložba u suradnji s Etnografskim muzejom u Splitu.

Na izložbi je govorila ravnateljica GMV Ruža Marić, prof.; viši kustos Etnografskog muzeja u Splitu i autorica izložbe Maja Alujević; ravnatelj Međunarodnog centra za usluge u kulturi Josip Forjan i ravantelj Etnografskog muzeja u Splitu prof. dr. Silvio Brajica.

Izložbu je otvorila dogradonačelnica Vukovara Danijela Stanković zajedno s Pročelnicom za kulturu grada Vukovara Dragicom Holoker Radumilo.

Slavonija i Baranja su na ovoj izložbi predstavljene sa 20-ak svečanih kompleta narodnih nošnji i svečanih oglavlja te pojedinačnih predmeta. Raskoš veza, složenost tkanja, izbor motiva te način odijevanja tradicijskog ruha u nekoliko slojeva pokazuju izuzetnu raskoš i bogatstvo tradicijske kulture stvorenu izuzetnom vještinom i nevjerojatnom imaginacijom slavonskih i baranjskih vezilja i tkalja.

Etnografski muzej Split je prije dvije godine obilježio svoju 100. obljetnicu. Muzej koji prvenstveno čuva tradicijsku baštinu Dalmacije u svom fundusu sadrži izuzetno

vrijedne zbirke narodnih nošnji i sa ostalih područja Hrvatske.

Iz svog bogatog fundusa kolege iz Etnografskog muzeja Split izdvojili su nekoliko narodnih nošnji koje su potekle s vukovarskog područja i 1996. godine poklonili ih Gradskom muzeju Vukovar koji je tada djelovao u progonstvu čime su potakli ponovno formiranje zbirke tradicijske kulture koja je u našem muzeju gotovo u cijelosti bila uništena u ratnim razaranjima.

Autorica izložbe: Maja Alujević, viši kustos Etnografskog muzeja u Splitu, voditeljica Zbirke nošnji kontinentalne Hrvatske, Slavonije i Baranje.

Likovni postav: Lidija Labrović – Matajić, viši preparator Etnografskog muzeja Split

i Volga Lopušinsky – Zoković, viši preparator Etnografskog muzeja Split.

Stručni suradnik: Josip Forjan, ravnatelj Međunarodnog centra za usluge u kulturi u sklopu koje djeluje Radionica narodnih nošnji u Zagrebu.

Izložbu prate dva bogato ilustrirana kataloga koji obrađuju svaki po jednu temu: jedan slavonske nošnje, drugi baranjske nošnje.

{gallery}2012/06/15/01{/gallery}