Kategorija: Gradski muzej Vukovar

U organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Vukovara, Hrvatskog muzejskog društva i Gradskog muzeja Vukovar u petak, 25. siječnja 2013. godine održana je središnja svečanost Noć muzeja 2013., koja se u Hrvatskoj održava osmi put za redom a ove godine u 80 gradova u više od 200 hrvatskih muzeja, galerija i ustanova u kulturi. Središnji događaj i simbolično otvorenje Noći muzeja pripalo je Gradskom muzeju Vukovar.

Pod zajedničkim nazivom „Snaga baštine" izvršena je svečana primopredaja izvedenih radova ma obnovi 8 objekata u povijesnoj jezgri Vukovara između Ministarstva kulture RH i Grada Vukovara a dokument su potpisali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

Uzvanici su se zatim šetnjom kroz grad uputili do dvorca Eltz gdje su uz zvuke fanfara podignute muzejske zastave. U Velikoj dvorani izložbenog salona održano je svečano otvorenje Prve faze stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar sa obnovljenim i rekonstruiranim svečanim dvoranama i ambijentalnim prostorima u prizemlju Dvorca Eltz. Nakon prikazanog kratkog dokumentarnog filma o povratku i obnovi muzeja autorice Željke Živković, govorili su Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministrice kulture i jedna od organizatorica Noći muzeja, Dubravka Osrećki Jakelić, predsjednica Hrvatskog muzejskog vijeća, Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara i Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture RH, koja je u svom obraćanju najavila i nastavak aktivnosti na otvaranju svih faza stalnog postava GMV predviđenih za lipanj 2013. godine pred ulazak Hrvatske u EU.

Uzvanici su se potom uputili prema Velikom dvoru gdje su ih, nakon što su im uručene prve ulaznice, dočekali kustosi . Nakon srdačnog predstavljanja svi su se uputili do centralnog hola, gdje je pritiskom na ploču iPhone-a Ministrica pokrenula multimediju i na taj način otvorila Prvu fazu stalnog postava. Uslijedio je obilazak muzejskih prostora i svečanih dvorana. U Mramornom predvorju – sada Dvorani zrcala, prvi su se u knjigu utisaka upisali Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture i Zeljko Sabo, gradonačelnik Vukovara.

Službeni protokol otvaranja Muzeja zaokružen je zajedničkom fotografijom za album uspomena u Mramornom predvorju dvorca Eltz na kojoj su : Andra Zlatar Violić, ministrica kulture, Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja, Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministrice, Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara Dubravka Jakelić Osrečki, predsjednica HMV, Nikolina Jelavić Mitrović, autorica likovnog rješenja stalnog postava GMV, Goran Rako, projektant obnove Dvorca Eltz, Zdenka Predrijevac, pročelnica Konzervatorskog odjela u Vukovaru, Ružica Marić, ravnateljica i kustosi GMV: Zdravko Dvojković, Mirela Hutinec, Olivera Crevar, Toni Roca, Rosanka Savić-Mitrović, Renata Devetak Roca, te djelatnici Marija Vujeva, Zdenka Musulin, Dinko Kukuljica, Ljubica Raspudić, Saša Rajković i Ante Đžalto.

Održan je i foto-session uz veliko platno s motivom mjesečeve površine, autora Damira Klaića, uz nastup DJ-a i plesne grupe Sjajnih uličnih plesača iz Vukovara, Mažoretkinja grada Vukovara, bubnjarske grupe Ritmos i bacača vatre iz Osijeka.

U Mramornoj i Baroknoj dvorani Mali sastav Big benda iz Osijeka imao je cjelovečernji nastup uz posebno održan Komorni jazz koncert - Babin, Barač, Mišić.

Hrvatsko filatelističko društvo iz Vukovara priredilo je prigodnu razglednicu, kovertu i marku.

Održane su radionice na temu lončarstva, tkanja, zlatoveza, izrade licitara i sapuna.

Djeca vukovarskih osnovnih škola izradila su Dvorac Eltz u kolažu od papira.

U prigodnoj muzejskoj suvenirnici promoviran je i novi zaštitni znak Gradskog muzeja Vukovar .

{gallery}2013/01/26/02{/gallery}