Kategorija: Turistička zajednica grada Vukovara

Završna konferencija projekta prekogranične suradnje Formiranje centra za unapređenje znanja u ruralnom turizmu financiranog iz EU predpristupnog fonda IPA II, održana je 25. siječnja 2013. u hotelu Lav. Konferenciji je nazočilo 120 sudionika.

Nazočnim gostima na konferenciji obratili su se zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara, gđa Danijela Stanković, predsjednik Skupštine Općine Bački Petrovac, g. Siniša Stanivuk, voditeljice projekta, gđa Jasna Babić, gđa Marina Spevakova i gđa Majda Adlešić te voditeljica odjela za gospodarstvo i imovinsko pravne odnose Vukovarsko-srijemske županije, gđa Hilda Baumschabel.

U svom pozdravnom govoru naglasili su važnost ovog projekta, važnost njegovanja dobro susjedskih odnosa kao i tradicije i tradicijskih zanata našeg kraja te se zahvalili svim partnerima, svim članovima projektnih timova te svim sudionicima održanih radionica.

Voditeljice projekta, gđa Jasna Babić i gđa Marina Spevakova prezentirale su uspješnu provedbu projektu i ostvarene rezultate tijekom dvije provedbene godine. Svi nazočni imali su priliku pogledati video uradak nazvan „Biseri baštine" koji je Turistička zajednica grada Vukovara izdala u sklopu projekta a koji prikazuje provedbu projekta od samog početka pa do njegovog kraja. Također, u sklopu konferencije dodjeljenji su certifikati svim polaznicima za uspješno završene radionice iz tradicijskih zanata.

Projekt Formiranje centra za inapređenje znanja u rualnom turizmu je osmišljen partnerskom suradnjom Općine Bački Petrovac sa srpske strane i Turističke zajednice grada Vukovara sa hrvatske strane.

Provedba projekta započela je 1. veljače 2011. godine i trajala je 24 mjeseca tijekom kojih je u Eko-etno centru Adica u Park-šumi Adica, opremljeno šest smještajnih jedinica u tradicionalnom etno stilu, dvije učionice, jedna za praktični a druga za teorijski dio radionica, te jedna učionica na otvorenom.

U sklopu projekta organizirane su edukacije na kojima su polaznici izučili 10 tradicijskih zanata kao što su zlatovez, tkanje, lončarstvo, bijeli vez, drotarstvo, izrada ribarskih mreža, pripremanje zimnice, korparstvo, pečenje rakije, metlarstvo i izrada odmaćeg sapuna. U Bačkom Petrovcu izgradili su se i opremili pokazni smještajni kapaciteti u potkrovlju zgrade Mjesne zajednice, kao i vinski podrum istog karaktera te su se opremile i učionice za provođenje edukacije.

Glavni cilj projekta je unaprijediti ekonomski i socijalni život ruralnog stanovništva regija obuhvaćenih projektom te postići pouzdanost kvaliteta usluga u ruralnom turizmu primjenom znanja i vještina stečenih procesom edukacije koja će se provoditi u centru. Također, cilj je da ovaj centar postane rasadnik znanja i centralno mesto za pitanja vezana za ruralni turizam za cijelu regiju.

Ciljna grupa kojoj je projekt namjenjen je cjelokupno stanovništvo u područjima obuhvaćenim projektom ali i šire, turističke organizacije, već aktivna domaćinstva uključena u seoski turizam, vlasnici seoskih domaćinstava koja se pretežno bave poljoprivredom ali su zainteresirani i za turizam kao dodatnu djelatnost, ponuđači autohtonih jela, specifičnih tura, kreatori team-building programa, receptivne turističke agencije, gospodarske komore u regiji ali i na čitavom teritoriju zemalja obuhvaćenih programom.

{gallery}2013/01/28/03/01{/gallery}