Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Povodom 26. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 20. obljetnice završetka mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavnopravni poredak RH, danas su kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni vijenci u spomen na one koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države.

„Za međunarodno priznanje Republike Hrvatske plaćena je velika cijena kojoj svjedočimo na ovome Memorijalnom groblju. Zato s velikim ponosom obilježavamo današnji dan. Cilj je bilo međunarodno priznanje Republike Hrvatske, a ostvaren je zahvaljujući hrvatskim braniteljima. Mirna reintegracija uspješan je proces kojim je teritorij istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema vraćen Hrvatskoj bez dodatnih žrtava do kojih bi svaki novi sukob doveo. No sam povratak teritorija za Vukovar je značio tek početak procesa u kojemu je trebalo uložiti puno truda i energije kako bi grad sustigao ostatak države. Ni danas još nismo u tome potpuno uspjeli. U infrastrukturnom dijelu i obnovi stambenih objekata uspjeli smo u velikome dijelu te je Republika Hrvatska u tome uspjela, ali u gospodarskome dijelu apsolutno ne možemo biti zadovoljni pomacima i ne možemo govoriti o reintegracije jer taj je proces toliko slabe efekte polučio da čak i današnje iseljavanje mladih možemo djelomično vezati uz posljedice rata," rekao je ovom prilikom gradonačelnik Penava.

Uz izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom vijence su položila i izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, izaslanstvo PU vukovarsko-srijemske, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Molitvu je predvodio župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.