Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Majda Burić u pratnji gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave posjetila je tvrtku Borovo gdje ih je dočekala predsjednica uprave Gordana Odor.
Tvrka Borovo korisnik je potpora za usavršavanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava te je ova posjeta prilika za rješavanje pitanja kvalificirane radne snage i podizanja stručnosti djelatnika tvrtke Borovo. Radna snaga potrebna Borovu više se ne producira te su potrebne dodatne edukacije kako za postojeće djelatnike tako i za sva buduća zapošljavanja u tvrtki Borovo.
Budući da je nezaposlenost u pet istočnih hrvatskih županija čak za 10 posto veća od državnog prosjeka zadržavanje radnih mjesta u Slavoniji imperativ je nadležnog ministarstva.
„Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava napravilo je promijene vezane uz aktivne mjere politike zapošljavanja u dijelu koji se odnosi na mjeru osposobljavanja na radnome mjestu te se u tu mjeru po novome mogu uključivati i dugotrajno nezaposleni građani, koji nemaju zaposlenje duže od dvanaest mjeseci. Kroz nju bi korisnici i dalje mogli usavršavati svoje vještine," istaknula je državna tajnica Burić objašnjavajući nadalje kako bi korisnici ove mjere bi dobili svoga mentora, koji bi primao mjesečnu naknadu od 700 kuna za mentorstvo. Jedan mentor bi mogao imati maksimalno troje korisnika ove mjere, dakle njegova ukupna dobit bi dosezala 2100 kuna, a korisnik mjere primao bi naknadu u visini minimalne hrvatske plaće, te ovisno o potrebi i plaćene putne troškove. Za ovu je mjeru izdvojeno milijardu i 600 milijuna kuna, a u smislu ranjivih skupina poput žena i osoba s invaliditetom iznos za ovu mjeru doseže 2 milijarde i 600 milijuna kuna.
Tvrtke "Borovo" u 2015. godini koristila je mjeru Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, a njihova je realizacija uslijedila u 2016. godini. Riječ je o mjeri pod nazivom "Učim uz rad" u sklopu koje se u ovoj tvrtki obučavalo 30 osoba od kojih je njih 23 dobilo posao i ostalo u sustavu "Borova".
Predsjednica uprave Gordana Odor istaknula je kako s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje „Borovo" nastoji dogovoriti nove mjere jer planiraju nova zapošljavanja radnika u proizvodnji.
Gradonačelnik Penava izrazio je zadovoljstvo ovim mjerama Ministarstva rada i mirovinskog sustava te podršci koju iskazuju tvrtki "Borovo".
„Ono što hrvatska Vlada čini za ovu tvrtku je uvjet opstanka. Siguran sam da je ovo jedini pravi model koji će ovu tvrtku donijeti na pravi put te me raduje kako su svi čimbenici ove priče konstruktivni. Upravo je to najbolji dokaz kako su stvoreni uvjeti u kojima možemo odgovoriti konkurenciji i ići u korak s drugima," rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava poručujući kako svi akteri, od državne do lokalne razine moraju dati svoj doprinos uspješnosti ove priče.