Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava u nastupni posjet primio je Nj.E. g. Ilana Mora, veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj.

Veleposlanik je ovom prilikom zahvalio Gradu Vukovaru i gradonačelniku Penavi na susretljivosti te istaknuo kako je ovo njegov prvi službeni posjet izvan Zagreba, u funkciji veleposlanika. „Čast mi je biti u Vukovaru koji predstavlja jedan od simbola Republike Hrvatske, borbe, zajedništva i svega što bi trebalo poštovati. Izrael je uvijek prijatelj Hrvatske, a tako i Vukovara što se očituje u dobrim odnosima na nacionalnoj razini, a znamo koliko su stabilni i dobri odnosi potrebni na svim razinama", rekao je veleposlanik Mor te napomenuo kako je Vukovar zasigurno jedan od gradova s kojima se može surađivati i time uputio poziv u posjet Izraelu gradonačelniku Penavi kao dobar način za početak međunarodne suradnje.

Gradonačelnik Penava istaknuo je zadovoljstvo posjetom veleposlanika Države Izrael, posebice činjenicom veleposlanikova prvog nastupnog posjeta izvan Zagreba čime je ukazao veliku čast gradu Vukovaru. „Kao mlada država trebamo učiti od najboljih, a Izrael nam upravo može biti dobar primjer, kao relativno mlada država koja je u iznimno kratkom vremenu uspjela postići jako puno. Unatoč okruženju i tragičnoj povijesti, koja je nažalost i nama poznata, uspjeli su ostvariti puno i bili su primorani i učiniti sve da budu još bolji. Temeljem toga osjećamo dodatnu povezanost s Izraelom, a na tragu uspostave dobrih relacija na nacionalnoj razini trebamo implementirati ovakav primjer i na niže razine te omogućiti razvoj i odnose kakve naš narod i građani to žele i zaslužuju." zaključio je Penava, a po pitanju gospodarske suradnje napomenuo je kako u konačnici uvijek treba ići u korak za svijetom kako bi iskoristili mogućnosti koje mogu ići na korist zajednici.

Sastanku su nazočili i zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić te direktor Luke Vukovar Marijan Kuprešak.

Osim posjete gradonačelniku, veleposlanik Nj.E. Ilan Mor položio je vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, Muzej Vučedolske kulture te Spomen dom Ovčara gdje je položio cvijeće podno spomen obilježja kod masovne grobnice Ovčara.