Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti te Deklaracijom o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske od 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor je jasno potvrdio očitovanje volje hrvatskog naroda za uspostavom samostalne države, što je izraženo na referendumu 19. svibnja 1991.

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru vijenac je položila delegacija Grada Vukovara predvođena zamjenicima gradonačelnika Ivanom Mujkić i Marijanom Pavličekom te predsjednikom Gradskoga vijeća Grada Vukovara Tomislavom Šotom, a počast svim žrtvama koje su svoje živote položili na oltar Domovine su odali i pripadnici Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman".

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček istaknuo je kako Dan državnosti Republike Hrvatske u Vukovaru obilježavamo dostojanstveno, ove godine posebno jer je s nama i Hrvatska vojska. „Najveće žrtve za ostvarenje neovisne Republike Hrvatske podnesene su upravo u Vukovaru, stoga obilježavanje Dana državnosti započinjemo na ovom svetom mjestu za sve Hrvatice i Hrvate te sve one koji Republiku Hrvatsku osjećaju kao svoju domovinu", rekao je Pavliček.

Sveta misa za Domovinu služena je u crkvi sv. Filipa i Jakova koju je predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan, a zatim je uslijedio svečani mimohod polaznika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman" kroz Vukovar i polaganje vijenca kod Križa žrtvama za Domovinu na ušću rijeke Vuke u Dunav.