Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić u nastupni posjet primili su Nj.E. g. Roberta Klinkea, veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj.

Veleposlanik je ovom prilikom zahvalio Gradu Vukovaru i gradonačelniku Penavi na susretljivosti. „Razgovarali smo o Vukovaru kao jednom europskom gradu, a izuzetno mi je drago što imamo priliku vidjeti i da izvrsnu ulogu ovdje igra mladež koja predstavlja potencijal za razvoj Vukovara. Veselim se susretu s mladima iz Njemačke koji su došli razvijati prijateljski dijalog, a dijalog predstavlja poštovanje i razumijevanje koje je okrenuto prema budućnosti" zaključio je Veleposlanik.

Gradonačelnik Penava istaknuo je zadovoljstvo i zahvalio veleposlaniku Savezne Republike Njemačke na posjeti. „Imali smo prigodu razgovarati o prošlosti grada Vukovara, njegovoj sadašnjosti i perspektivama. Osvrnuti se na dugu povijest, kulturu i tradiciju, ali i na sve stvari koje nas danas obilježavaju, a to je Domovinski rat i veliko razaranje koje se osjeća kroz ekonomiju i radna mjesta u Vukovaru, do nekih pozicija u perspektivi koje bi potencijalni budući investitori voljeli vidjeti u gradu Vukovaru na način kako ga i mi zamišljamo u budućnosti" istaknuo je Penava.

Osim posjete gradonačelniku, veleposlanik Nj.E. dr. Robert Klinke te gradonačelnik Penava družili su se s djecom iz njemačkih gradova Geisa i Vacha koja trenutno borave u Vukovaru.

Naime, riječ je o projektu koji Grad Vukovar zajednički provodi s navedenim gradovima još od 2014. godine. Cilj je da mladi iz Vukovara i Geisa i Vacha tijekom cijele godine budu u prijateljskom kontaktu, a putem društvenih mreža si pomažu oko školskih zadataka te razmjenjuju znanja o svojoj zemlji.
„Od 2014. godine s gradovima Geisa i Vacha te našim Franjevačkim samostanom i samostanima i crkvama na području tih gradova provodimo projekt gdje djeca na temelju međusobno jedni drugima dolaze u posjetu, a kroz međusobna druženja međusobno se upoznaju i djeluju na dobrobit naših zajednica sudjelujući u raznim aktivnostima, primjerice, čišćenje okoliša, bojanje klupa i slično. Nadam se da ćemo nastaviti širiti dobru vibraciju koji su mladi već uspostavili, a projekt ćemo svakako podupirati kako bi naše zajednice učinili bližima, ali i jačima" zaključio je Penava.

Mladi iz Hrvatske su 2018. godine posjetili Njemačku, a ove godine Vukovar ugošćuje njih. Zajedno će provesti dva tjedna te sudjelovati u brojnim aktivnostima i posjetima memorijalnim i kulturnim mjestima u Vukovaru i okolici.