Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

 

Kao i većina zemalja Europske unije, Hrvatska se pridružila obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, a obzirom da je Vukovar tijekom Domovinskog rata pretrpio velika razaranja i gubitke, suosjećamo sa svakom žrtvom te stoga ovaj dan obilježavamo i u našem gradu odavanjem počasti svima koji su izgubili živote u borbi za temeljna ljudska prava.

Povodom obilježavanja ovog spomendana kod Križa na ušću Vuke u Dunav podignutom svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku, vijenac je položila i svijeću zapalila zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara, Ivana Mujkić.

„Kao i većina gradova u Europi, danas se sjećamo žrtava svih totalitarnih režima koji su nažalost kroz povijest poharali našu zemlju i prouzročili mnoge žrtve. U znak odavanja počasti i sjećanja na sve njih, danas ovdje polažemo vijenac" rekla je zamjenica Mujkić te napomenula kako ovaj spomendan potječe od Praške deklaracije o zločinima komunizma.

Na žalost, tijekom prošlog stoljeća, ove prostore poharali su totalitarni režimi koji su najveće zlo koje se moglo dogoditi, a svakoj žrtvi se na dostojanstven način treba pokloniti jer su mnogi nevini životi izgubljeni te se svaki napad na ljudski život treba osuditi.