Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

 

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, koji se obilježava 30. kolovoza podno spomen obilježja nestalima u Domovinskom ratu u gradskoj četvrti Borovo naselje položen je vijenac i zapaljena svijeća za sve one koji su svoj život dali za Domovinu, a čije sudbine su još uvijek nepoznate.
Vijenac je položilo i svijeću zapalila delegacija Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna te ministar uprave Ivan Malenica.

„Hrvatski sabor je u srpnju ove godine donio Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, a u tome dijelu Ministarstvo hrvatskih branitelja unutar svojih uprava brine o nestalim osobama u Domovinskom ratu. Intencija je da se pronađe 1892 osobe te u tome dijelu Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo branitelja će učiniti sve da se pitanje nestalih osoba riješi" rekao je ministar uprave Ivan Malenica te naglasio kako se danas obilježava i tužna 12. obljetnica stradanja vatrogasaca na Kornatima.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako je pitanje nestalih osoba stradalih u Domovinskome rate velika problematika grada Vukovara, ali i Republike Hrvatske. „Položili smo vijenac na mjestu spomenika nestalim osobama iz Domovinskog rata kojeg smo postavili na inicijativu udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kako bi na dostojanstven način obilježili uspomenu i sjećanje na nestale osobe te kako bi obiteljima omogućili da u nadi pronalaska ostataka svojih voljenih imaju mjesto gdje će zapaliti svijeću" rekao je Penava.

„Potrebno je ulagati maksimalne napore kako bi se pronašli ostatci što je moguće većeg broja nestalih osoba, bez iluzije da ćemo uspjeti pronaći sve. Isto tako, potrebno je sasvim otvoreno razgovarati i protresti cjelokupnu problematiku kako bi osposobili mehanizme koji će nam omogućiti ostvariti što bolje rezultate. U kontekstu grada Vukovara tragamo za otprilike 300 osoba s područja grada Vukovara, a tu su u pitanju ne samo sudbine nestalih, nego i sudbine njihovih obitelji, a obzirom na broj i razmjer stradanja, u pitanju je i sudbina grada Vukovara" zaključio je gradonačelnik Penava te napomenuo da osim problematike nestalih ne treba prestati govoriti i o krivcima njihove sudbine i onima koji su odgovorni za sudbine svih nestalih i stradalih u Domovinskom ratu.

 Središnje obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana nestalih osoba održano je u Vinkovcima.