Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Novoimenovani konzul Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku Béla Gárdos za svoj prvi nastupni posjet odabrao je Vukovar, a u uredu gradonačelnika primio ga je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Sastanku je uz konzula i gradonačelnika nazočila i zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić te predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine grada Vukovara i Udruge Mađara grada Vukovara, Rozalija Jakumetović.

Ovom prilikom generalni konzul Béla Gárdos iskazao je zadovoljstvo posjetom i zahvalio gradonačelniku Penavi na ugodnom razgovoru te napomenuo kako je ovo njegov prvi posjet Vukovaru. „Razgovarali smo o brojnim mogućnostima za suradnju, ekonomiji, turizmu te drugim sferama koje nam mogu pomoći u suradnji. Postoji dosta mogućnosti za uspješne odnose između grada Vukovara i mađarskih gradova, a jedna od njih je Dunav, koji treba dobro iskoristiti kao prirodno dobro” rekao je generalni konzul Gárdos te istaknuo kako Mađari, kao nacionalna manjina u Vukovaru uvijek imaju podršku Grada Vukovara.

„Naša suradnja s mađarskim konzulatom uvijek je bila na odličnoj razini, a vjerujem kako će se to i nastaviti te da ćemo iskoristiti svaku prigodu koja nam se pruži kako bi nadogradili naše odnose. Prilikom razgovora konstatirali smo postojanje dobre suradnje Grada Vukovara i mađarske zajednice u gradu Vukovaru“ istaknuo je gradonačelnik Penava te pri tome zahvalio konzulu što je svoj prvi nastupni posjet posvetio upravo Vukovaru.

Nadalje, gradonačelnik Penava ističe kako je Republika Mađarska izuzetno dobro iskoristila potencijal koji Dunav pruža, a Vukovar kao grad s lukom taj potencijal mora nametnuti i razviti na korist cijeloj državi, ali prije svega Vukovarcima. „Tu nam je izuzetno bitna suradnja partnerskih i podunavskih zemalja te se u tom smjeru trebamo kretati u pogledu jednog od načina suradnje s Mađarskom“ zaključio je Penava.