Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

 

Obilježena je 28. godišnjica stradavanja gradske četvrti Sajmište polaganjem vijenaca podno spomenika u Udruzi hrvatskih branitelja Sajmišta te podno spomenika na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici gdje je 12 hrvatskih branitelja i civila ubijeno i bačeno u bunar.

Vijence su položile brojne udruge i izaslanstva, među kojima i zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček, koji je ovom prilikom istaknuo kako se ovom obljetnicom prisjećamo razdoblja koje se ne smije zaboraviti i čiju istinu je potrebno prenositi na nove generacije.
„I ove godine, sjećamo se poginulih i nestalih civila i branitelja gradske četvrti Sajmište. Sajmište je dio grada gdje su se vodile gotovo najteže borbe, gdje je u vrlo kratkom periodu poginulo čak 4 zapovjednika obrane. Unatoč tome, Sajmište je dalo izuzetno veliki obol u obrani grada“ rekao je zamjenik Pavliček.

Na Sajmištu su se vodile najteže borbe u kojima su naši branitelji bili svega nekoliko desetaka metara udaljeni od neprijateljskih paravojnih postrojbi. Živote su izgubila četiri zapovjednika, a uslijedila su masovna ubojstva civila i silovanja žena.