Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

 

  Obilježavanje 28. godišnjice tragične pogibije general-bojnika Blage Zadre započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grob na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara, a nastavljeno je svetom misom zadušnicom u crkvi Gospe Fatimske, komemorativnim skupom kod spomen - biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti te paljenjem svijeća u Kupskoj ulici, kod spomen-obilježja na mjestu pogibije general-bojnika Blage Zadre.

Uz obitelj, vijence su položili i počast odali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar—Kitarović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Damir Krstičević te izaslanik Hrvatskog Sabora, gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić. Zatim, Vukovarsko-srijemska županija, delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom, braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata te brojne druge udruge.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast i Alfredu Hillu, prvom zapovjedniku satnije Vojne policije u Vukovaru, koji je poginuo istoga dana kao i general-bojnik Blago Zadro braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište. Inače, 16. listopada 1991. crnim se slovima piše u bitci za Vukovar jer su toga dana živote izgubila trojica heroja obrane grada. Uz Blagu Zadru i Alfreda Hilla život je izgubio i Zvonko Mlinarić koji je poginuo u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre u Kupskoj ulici.

Nakon odavanja počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, predsjednica Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Damir Krstičević, izaslanik Hrvatskog Sabora, gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić, župan Božo Galić, gradonačelnik Ivan Penava sa zamjenicima Ivanom Mujkić i Marijanom Pavličekom, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić i drugi uzvanici, uputili su se u obilazak spomen-ploče popisa vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu u Pastoralnom centru sv. Bono, gdje su zajedno s vukovarskim gvardijanom, župnikom župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivicom Jagodićem odali počast svim žrtvama Vukovara. 

Ovom prilikom, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je posebnost i važnost ovoga dana naglasivši kako je Blago Zadro bio čovjek visoko iznad razmjera običnosti. „Danas, uz poštovanje Blagi Zadri odajemo počast i svim braniteljima koji su se borili za Hrvatsku. No, sjećamo se jednog od najvećih junaka Domovinskog rata, osjećamo tugu jer nas obljetnica njegove pogibije sjeća na tragediju Vukovara. Pogibija Blage Zadre bila je ogroman gubitak, ali nije obeshrabrila njegove suborce, to ime ih je vodilo i hrabrilo, a njegovo ime i danas je hrvatski svjetionik“ rekla je predsjednica, a osvrnula se i na tematiku neprocesuiranja ratnih zločina. „Čovjek se ne može ne upitati, kako je moguće da pravna državna revno vodi postupak protiv hrvatskog branitelja, a još ne može naći krivce za razaranja i pokolj koji se ovdje dogodio? Zašto je pravda spora i nedostižna? Pravda i istina moraju govoriti u Vukovaru. Još oplakujemo mnoge žrtve zločina bez kazne, znamo da neće svi zločinci odgovarati za svoje zločine, no moramo znati njihova imena i nedjela, radi svih nas, današnjih i budućih, kako bi zatvorili tešku povijesnu stranicu i oslobodili budućnost od okova prošlosti. Rane će tada boljeti manje“ zaključila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

„General Blago Zadro bio je čovjek velikog srca, istinski domoljub, čovjek iz naroda, vodio svoje vojnike osobnim primjerom. Hrvatska vojska danas je prožeta simbolima Domovinskog rata i junacima kao što je general Blago Zadro“ kazao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević te dodao kako je Vlada Republike Hrvatske vratila Hrvatsku vojsku u Vukovar koja je u funkciji mira, sigurnosti, jačanja gospodarstva, a danas se ona nastavlja razvijati na temeljima Domovinskoga rata.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava naglasio je važnost i veličinu general - bojnika Blage Zadre. „General - bojnik Blago Zadro bio je čovjek koji je govorio ne samo riječima, nego je govorio i djelima te pristupom ljudima. Čovjek je to koji odbio nositi zaštitni prsluk jer ga njegovi vojnici nisu imali. Kad bi svi slijedili njegov primjer, puno stvari današnjice bila bi stvar prošlosti“ rekao je gradonačelnik, naveo je još kako u prilog tezi da je Blago Zadro još ovdje, je i činjenica kako su danas, na 28. obljetnicu njegove pogibije u Vukovar pristigli ljudi iz najdaljih krajeva Hrvatske.

„Sve s čim se danas borimo i susrećemo, nije ništa u odnosu na 1991. godinu. Hrabrost koju neki danas ističu, ništa je u usporedbi s hrabrosti koja je bila potrebna u tim vremenima“ riječi su kojima je svoje obraćanje svim uzvanicima završio gradonačelnik Penava.