Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

U organizaciji Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara obilježena je 13. obljetnica smrti legendarnog vukovarskog branitelja, pukovnika Oružanih snaga RH, Marka Babića. Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca te zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre. Ime i djelo Marka Babića pamtit će se i jer je tijekom srbijanske agresije na Vukovar 1991. na Trpinjskoj cesti uništio 14 tenkova u jednome danu.

Obilježavanje je započelo odavanjem počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje su vijence položila brojna izaslanstva, nakon čega je uslijedila molitva. Sveta misa služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju.

“Marko Babić je legenda Vukovara, Domovinskog rata i cijele Hrvatske. Čovjek koji je nevjerojatnom hrabrošću, odlučnošću i voljom, u trenutcima u kojima to nije bilo ni malo jednostavno, bio primjer drugima. Danas se prisjećamo smrti ovoga heroja Trpinjske ceste, ali i hreoja u miru. Kada je Domovinski rat prošao posvetio se svojim suborcima i stvaranju serijala filmova koji će održati pričo o Domovinskom ratu van dosega zaborava. To je nešto što je ostalo iza njega kao njegova ostavština za sve buduće generacije koje u Marku Babiću imaju izuzetno dobar primjer kako se voli i brani svoje te kako se služi drugima,” rekao je gradonačelnik Penava podsjećajući kako  je Marko Babić u Domovinski rat išao srcem te da nije čak želio uzeti ni prava koja mu pripadaju kao hrvatskome branitelju nego je nastavio raditi na svojim vrijednostima i idealima koji su mu bili važniji od bilo čega drugog. “Samim time nas je sve zadužio i vjerojatno se iz toga razloga svake godine toliki broj ljudi iz cijele Hrvatske okuplja kako bi odalo počast istinskome heroju Domovinskog rata,” zaključio je gradonačelnik Penava.

Marko Babić umro je od posljedica moždanog udara, 6. srpnja 2007., a pokopan je na vukovarskome Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata, 9. srpnja 2007.