S obzirom na niz neistinitih navoda koje je Hrvatska radiotelevizija iznijela u svome priopćenju vezano za svečano otvorenje Vukovarskog vodotornja - simbola hrvatskoga zajedništva, uputili smo zahtjev za demantijem u kojem tražimo ispravku neistinitih navoda i javnu ispriku zbog srozavanja ugleda Grada Vukovara i Vukovarskog vodotornja - simbola hrvatskog zajedništva. 

Radi istinitog i točnog informiranja javnosti, zahtjev za demantijem donosimo u cijelosti. 

 

GRAD VUKOVAR
Upravni odjel za opće poslove
i ured gradonačelnika
KLASA: 008-01/20-01/1
URBROJ: 2196/01-1-20-121

Vukovar, 01. studenoga 2020.   

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA
Prisavlje 3
10 000 Zagreb

Predmet: Zahtjev za demantijem

Poštovani,

u subotu 31. listopada 2020. godine na službenim internetskim stranicama Hrvatske radiotelevizije (HRT) (https://vijesti.hrt.hr/672447/priopcenje-hrt-a-o-pracenju-otvorenja-vukovarskog-vodotornja ) objavili ste Priopćenje HRT-a o praćenju otvorenja vukovarskog vodotornja u kojemu ste iznijeli niz neistina koje su nam neprihvatljive i zbog kojih se osjećamo dužnima javnost informirati o činjeničnom stanju. U vidu toga, tražimo objavu javne isprike i ispravke netočnoga, zlonamjernog i lažnog priopćenja za koje smatramo da je namjerno i svjesno usmjereno prema srozavanju ugleda kako Grada Vukovara tako i Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva. Takav je čin za nas u potpunosti neprihvatljiv te smo spremni obraniti ugled naših institucija i sudskim putem ukoliko se Hrvatska radiotelevizija postavi nesuradljivo i ne postupi kako zahtjevamo ovim zahtjevom za demantijem.

U navedenome priopćenju stoje sljedeći netočni navodi:

Što se pak tiče prijenosa uživo, moramo napomenuti da nam je bilo onemogućeno postavljanje vlastitih tehničkih kapaciteta za prijenos "zbog epidemiološke situacije" - kao i pristup "mjestu dođađaja" našem reporteru u vrijeme otvorenja u 17:30 sati, te je bio upućen da s parkirališta gleda vatromet.

 

Hrvatska radiotelevizija u nekoliko je navrata kontaktirana, pisanim i telefonskim putem, a po pitanju uključenja u prijenos i/ili preuzimanja materijala. Prvi dopis upućen im je kada i svim drugim medijskim kućama već 13. listopada 2020. godine. U dopisu su izneseni uvjeti Grada Vukovara vezano za uključenje u prijenos i/ili preuzimanje materijala za potrebe informativnog programa. Radi istinitog i točnog izvještavanja javnosti o ovoj stvari, dopis donosimo u cijelosti i prilažemo ga kao prilog ovome demantiju:

 

GRAD VUKOVAR
Upravni odjel za opće poslove
i ured gradonačelnika

KLASA: 008-01/20-01/1
URBROJ: 2196/01-1-20-111
Vukovar,13. listopada 2020.             

                                                                                                         MEDIJI

Poštovani,

s radošću i ponosom vam najavljujemo kako će se dugo očekivano svečano otvorenje Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva održati 30. listopada 2020. godine u 17:30 do 18:30 sati.

Nažalost, epidemija koronavirusa primorala nas je da i ovaj događaj prilagodimo epidemiološkim mjerama. Smatramo kako je zdravlje građana na prvome mjestu te nismo ni na koji način željeli da ovakva radosna prigoda ima neželjene posljedice širenja koronavirusa. Iz toga razloga, odlučili smo se na oblik virtualnog prijenosa svečanog otvorenja u produkciji Grada Vukovara, a  koje će se moći pratiti preko službenih internetskih kanala Grada Vukovara.

No s obzirom kako je ovaj događaj od javne važnosti te da su se u njegovu obnovu uključili građani iz svih dijelova Hrvatske, ali i svijeta, u cilju nam je da ova manifestacija dođe do što više domova. Također, od samog početka akcije prikupljanja sredstava pratili ste projekt i svojim angažmanom pomogli u njegovom ostvarenju. U vidu te suradnje, želimo vam ponuditi pravo uključenja u prijenos putem satelitskog signala.

Ukoliko ste zainteresirani za ovaj vid suradnje, molimo vas da nam to potvrdite najkasnije do 26. listopada 2020. godine kako bismo mogli provesti tehnička usklađenja istog.

Zbog, tehničkih i epidemioloških mogućnosti snimanja medijsko praćenje samog svečanog otvorenja neće moći biti omogućeno drugačijim putem nego li uključenjem u prijenos svečanog otvorenja.

Za sva eventualna pitanja stojimo na raspolaganju.

Zahvaljujemo vam na razumijevanju i suradnji!

U iščekivanju vašeg odgovora, srdačno vas pozdravljamo!

Lidija Subotić
Viši stručni suradnik za odnose s javnošću

Upravni odjel za opće poslove i Ured gradonačelnika
GRAD VUKOVAR

Dr. Franje Tuđmana 1, 32 000 VUKOVAR

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Tel: (032) 456-504
Mob. 099/ 48 78 702

Isti dopis upućen je ponovno 22. listopada 2020. godine. Također, dostavljen je program, odnosno sam scenarij svečanog otvorenja Vukovarskog vodotornja kao i kontakti s produkcijom te je uspostavljena komunikacija s realizatorom programa. Na jednak smo način postupili sa svim drugim medijskim kućama koje su bile zainteresirane za uključenje u prijenos i/ili preuzimanje materijala.

Stav Grada Vukovara na temelju kojega smo gradili cijelu priču o projektu obnove Vukovarskog vodotornja od samoga početka, dakle od akcije prikupljanja donatorskih sredstava za obnovu Vukovarskog vodotornja, je taj da smo u njegovoj obnovi svi jednako važni. S tom istom idejom pristupili smo i činu svečanoga otvorenja. Nažalost, zbog svima znanih okolnosti, nismo ga mogli upriličiti onako kako smo prvotno zamislili – spektakularnim otvorenjem koje bi ujedinilo sve prijatelje Vukovara u proslavi pod Vukovarskim vodotornjem. S obzirom na činjenicu da bi nas epidemiološke mjere prisilile na smanjen broj gostiju, odlučili smo se svečano otvorenje Vukovarskog vodotornja na jednak način donijeti u sve hrvatske domove. Iz toga smo se razloga odlučili na vlastitu produkciju emisije čiji smo signal ponudili svim medijima pod jednakim uvjetima vjerujući kako će satelitskim i internetskim putem svečano otvorenje doći do svake osobe koja bi u svim okolnostima proslavila otvorenje Vukovarskog vodotornja. Pri tome nismo željeli da ni jedna medijska kuća ima apsolutno pravo nad ovom svečanošću nego smo svima ponudili jednaku priliku.

U potpunosti odbacujemo navede kako je HRT-u, ili bilo kojoj drugoj medijsko kući, bilo  onemogućeno postavljanje vlastitih tehničkih kapaciteta za prijenos. Reporterka HRT-a je bila upoznata s činjenicom da je snimanje prijenosa uživo u tijeku i da pri tome ne može biti prisutna te je, baš kao i reporteri i fotografi drugih medijskih kuća, zamoljena da sačeka kraj programa izvan kompleksa Vukovarskog vodotornja. Također, svi su reporteri su prisustvovali probi koja je prethodila snimanju uživo. 

Iz toga je vidljivo kako sljedeći navodi ne samo da nisu istiniti nego su i zlonamjereni:

Naime, zbog istinitog informiranja javnosti važno je naglasiti da u navedeno vrijeme ondje nije bilo nikakvog programa ni događaja - osim vatrometa - a da su sve najave, glazbeni brojevi, kao i dizanje zastave, bili unaprijed snimljeni nekoliko dana ranije. Organizator je imao pravo u svojoj produkciji snimiti emisiju, ali je o tome trebao istinito informirati javnost jer je neprihvatljivo  unaprijed snimljenu emisiju proglasiti prijenosom uživo.

Dio programa snimljen je ranije zbog vremenskih prilika, tehničkih mogućnosti i opreza uslijed epidemiološke situacije koja je, nažalost, onemogućila neke izvođače u nastupu, no prijenos je išao uživo što mogu potvrditi ne samo sami izvođači nego i snimke snimanja prijenosa i proizvodnje emisije. Naime, sve probe, snimanja pa čak i situacije izvan same scene dokumentirane su kamerama i fotografijama te se jasno može razlučiti cijeli proces proizvodnje ove emisije.

Iskreno nam je žao što je ovakav lijepi, radosni i svečani događaj poprimio takav epilog. Grad Vukovar u nijednome trenutku nije odgovarao na komentare brojnih nezadovoljnih građana koji su iskazivali svoje razočaranje što prijenos svečanog otvorenja Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva nisu mogli pratiti putem nacionalne televizije. Smatrali smo kako, u vidu dobre suradnje koju smo uvijek uspješno ostvarivali s HRT-om, ne trebamo potencirati opravdano nezadovoljstvo građana. No, ovo lažno i zlonamjerno priopćenje kojim je direktno napadnut Grad Vukovar zahtjeva poduzimanje mjera kojima ćemo nadoknaditi nastalu štetu.

Želimo još istaknuti kako HRT ne bi mogao prilikom, kako se navodi u priopćenju, posvećivanja posebne minutaže u programu i središnjoj informativnoj emisiji Dnevniku HTV-a, koristiti materijale sa samog prijenosa svečanog otvorenja da mu isti nisu ustupljeni. Kako su preuzeti materijali za informativni program, jednako je tako mogao biti preuzet i cjelokupni program. Vjerujemo kako je HRT dužan objasniti koji su pravi razlozi zašto to nije učinjeno te su građani uskraćeni za sadržaj koji su očito očekivali na javnoj televiziji koju financiraju.

S poštovanjem,

                                                                                   

                                                                                                Grad Vukovar