Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Dan grada Vukovara započeo je mislima i molitvama upućenima svima onima kojih više nema među nama, a svoje živote su utkali u naš grad i našu domovinu.

Delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odala je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Molitvu na groblju predvodio je župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.

Uslijedila je sveta misa u Crkvi sv. Filipa i Jakova koju je služio fra Antun Hajmiler, župnik župe sv. Ivana Kapistrana iz Iloka.

Gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako je Vukovar uvijek bio otvoren za sve ljude dobre volje. „Danas slavimo Dan grada Vukovara i njegovih zaštitnika sv. Filipa i Jakova, ali i 790. godišnjicu kako je proglašen slobodnim kraljevskim gradom, trećim u Hrvatskoj, na što smo izuzetno ponosni. Unatoč ogromnoj težini devedesetih godina, danas se ponosimo njegovim obnovljenim ulicama, njegovom ljepotom, njime danas kroče neke nove generacije, a mi uzdignute glave gledamo prema budućnosti.“, rekao je gradonačelnik Penava te svim sugrađanima zaželio sretan Dan grada Vukovara.

Vukovarce su u ranim jutarnjim satima probudili zvuci skladbe Na lijepom plavom Dunavu Johanna Straussa, a dan će se privesti kraju istim taktovima s izletničkog broda Waterbus Magenta 1.

Tijekom dana održavaju se razni programi za djecu, a u 17 sati na Otoku športova upriličit će se otvorenje 3. Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.