Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Uoči Međunarodnog dana nestalih osoba, koji se obilježava 30. kolovoza podno spomen obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju Grad Vukovar i Udruga „Vukovarske majke“ položili su vijenac te upalili svijeće za sve one koji su svoj život dali za Domovinu, a čije sudbine su još uvijek nepoznate.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je pitanje nestalih najteže nasljeđe Domovinskog rata. "S protekom 30 godina jasno vidimo kako se od strane Republike Srbije vodila politika skrivanja, a naša država nije učinila dovoljno kako bi mnogi krivci za ove slučajeve bili dovedeni pred lice pravde", rekao je gradonačelnik Penava te dodao, "Svjesni smo da brojne obitelji neće doznati sudbinu svojih najmilijih, što predstavlja dodatan uteg Vukovaru i obiteljima nestalih i upravo to je jedan od velikih razloga zašto će se u Vukovaru  i za 50 godina pričati o 1991. godini. To stvara sve veći jaz između ratom zahvaćenih područja i drugih dijelova Hrvatske, jer ćemo uvijek biti ljudi koji žive u svojoj prošlosti, za što je, ako svakodnevno ne živite s tim teretom, sve manje razumijevanja".

Predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke"  Manda Patko ispričala je kako je živjeti 30 godina nakon ovih nemilih događaja. „Mi još uvijek živimo u 1991. godini i sve ove godine su nam jako teške, a kako one prolaze sve je teže i sve je više onih koji nisu dočekali da se pronađu njihovi najmiliji“.

Središnje obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana nestalih se 30. kolovoza obilježava u Glini.