Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Svjetsko udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET odlučilo je Vukovaru dodijeliti prestižnu nagradu „Zlatna jabuka“ , novinarskog turističkog „Oskara“ za 2011. Vučedolskoj kulturi. Predsjednik FIJET-a Tijani Hadad uručio je nagradu na obali Dunava zamjeniku gradonačelnika Vukovara Željku Pinjuhu, a stigla je iz pravca Vučedola u osmercu u kojem su veslali članovi Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.
FIJET su 1954. godine u Parizu osnovali novinari Francuske i Belgije, a danas su članice iz 35 zemalja s oko 1000 članova. Među njima je i Hrvatska koja ima već dva mandata i članicu u Izvršnom odboru, Tinu Čubrilo, dugogodišnju novinarku Hrvatskog radija, predsjednica hrvatskog FIJET-a i Zbora turističkih novinara.
FIJET je 1970. ustanovio visoko priznanje-nagradu „ Zlatna jabuka“ koja je ekvivalent Oskaru, pa ga se i naziva Novinarskim Turističkim Oskarom. Svjetsko udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu dodjeljuje ga jednom godišnje zemlji, gradu, odredištu, ustanovi ili osobi za izniman doprinos u promociji , očuvanju i unapređenju kulturne i prirodne baštine, te podizanju kvalitete u turizmu. U Hrvatskoj su dosadašnji dobitnici Dubrovnik 1996. godine i Split 2002. godine, a FIJET Hrvatska predložio je Vukovar za ovu prestižnu nagradu još 2007. godine.
Skulpturu koja je danas dodijeljena Vukovaru kao nagrada izradio je akademski kipar Josip Fluksi u obliku „Zlatne jabuke“ u staklenoj „Vučedolskoj golubici“, na postolju od drveta iz Slavonije starom 5800 g. pr. Kr. koje je izradio Hrvoje Benković.
Uoči same ceremonije dodjele „Zlatne jabuke“ održana je i medijska konferecnija u vukovarskom hotelu „Lav“, gdje su domaćim i stranim novinarima govorili ministar turizma Damir Bajs, predsjednik FIJET-a Tijani Haddad, predsjednica FIJET-a Hrvatske i članica Izvršnog odbora Tina Čubrilo, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, te zamjenik gradonačelnika Vukovara Željko Pinjuh.

Zbog službenog boravka u Berlinu gradonačelnik Željko Sabo pridružio se sudionicima ovog značajnog događaja tijekom njihovog daljnjeg programa. Predsjedniku FIJET-a i uglednim svjetskim novinarima u turizmu gradonačelnik Sabo zahvalio je na dodjeli vrijedne nagrade te istaknuo otvoreni poziv za posjetu Vukovaru prigodom završetka Projekta arheološkog parka Vučedol.

{gallery}vijesti/2011-05-23/06{/gallery}