Najpoznatiji arhitektonski spomenik u centru Vukovara, Radnički dom, uništen tijekom Domovinskog rata 1991., trebao bi ponovo dobiti svoj nekadašnji sjaj kroz projekt vrijedan 1,34 milijuna eura kojeg zajednički financiraju Europska unija (EU) i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Projekt će provoditi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) tijekom slijedeće dvije godine. Europski parlament daje 1 milijun eura kroz regionalni program namijenjen promicanju pomirbe kroz arhitektonsko naslijeđe, dok Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara sudjeluje s 340.000 eura.
Sporazume koji definiraju provedbu projekta danas su u Vukovaru potpisali Šef delegacije Europske komisije Paul Vandoren, stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, te predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara Ljiljana Blažević. Ceremonija potpisivanja održana je unutar uništene zgrade Radničkog doma, a domaćini svečanosti bili su gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

„Europska unija gleda na obnovu Radničkog doma u Vukovaru kao na prijelaz iz bogate povijesti u još bogtiju budućnost u duhu pomirbe, multikulturalnosti te procvata grada i građana Vukovara“, rekao je Vandoren.

„Zahvaljujem na pomoći Europskoj uniji u sufinanciranju obnove Radničkog doma od milijun eura i nadam se uspješnoj realizaciji svih ciljeva projekta na dobrobit svih građana grada Vukovara“, rekao je Pankretić.

„Poput Vukovarskog dvodotornja, Radnički dom danas stoji kao beživotan simbol ratnih razaranja“, rekla je Vinton. „Naš cilj je vratiti mu život, ne samo kao arhitektonskog blaga, već također i kao kulturnog srca grada i uspješnog središta života zajednice“.

“Ovo je vrlo značajan dan za naš grad, jer riječ je o svojevrsnoj rezglednici Vukovara. Radi se o projektu najzahtjevnije i vjerojatno najskuplje obnove. Sudjelovanje šefa delegacije EU Paula Vandorena može biti najbolje jamstvo da će sve biti obavljeno u rokovima kao i da neće biti problem pronaći sredstva potrebna za cjelokupno uređenje objekta koji će zasigurno obogatiti sadržaje društvenog života naših sugrađana“, rekao je gradonačelnik Sabo.

Kompleks Radničkog doma je registrirani arhitektonski spomenik visoke A kategorije. Tijekom bitke za Vukovar 1991. godine kompleks je pretrpio teška razaranja. Do danas, rekonstrukcijskim radovima je obnovljen strukturni integritet zgrade i postavljen je novi krov. Kompletna rekonstrukcija trajat će dvije godine zbog kompleksnih konzervatorskih zahtjeva i veličine zgrade. Projekt „Nasljeđe kao sredstvo razvoja. Obnova arhitektonskog nasljeđa u središtu grada Vukovara-održiva obnova i razvoj ratom razorene zajednice“ usredotočit će se na obnovu fasada u skladu s izvornim povijesnim izgledom, te vanjske stolarije i nužnih konstrukcijskih popravaka. Očekuje se da će ova obnova pridonijeti privlačnosti grada kao turističkog odredišta te nastavku procesa pomirbe.

{gallery}vijesti/2011-05-30/01{/gallery}