Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Savez hrvatskih društava u Sloveniji organizira povodom 25. lipnja - Dana državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije biciklističku karavanu 9. „PUT PRIJATELJSTVA VUKOVAR-LJUBLJANA“.
U karavani sudjeluje 35 biciklista, među njima i dvojica iz Vukovara i Osijeka, koji će put od Vukovara do Ljubljane provozati biciklima u tri etape: Vukovar-Virovitica (170 km), Virovitica – Sv. Nedelja (190 km) i Sv. Nedelja –Ljubljana (140km). Biciklisti će krenuti iz Vukovara 23. lipnja u 8,00 sati sa Trga Republike Hrvatske.
Sudionici karavane stigli su u Vukovar dan ranije, 22. lipnja.
Dopredsjednika Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Miju Stanka, predsjednika Hrvatskog društva Ljubljana Josipa Marinčića, glavnog inicijatora „Puta prijateljstva Vukovar-Ljubljana“ Milana Pavelića, predsjednika biciklističkog kluba Vukovar Darka Stankoskog i nekolicinu biciklista primila je u Uredu gradonačelnika Danijela Stanković, zamjenica gradonačelnika, koja ih je upoznala sa razvojem Vukovara u proteklih godinu dana. Posebnu zahvalnost izrazila je zbog održavanja tradicionalne biciklističke karavane koja je posvećena žrtvama Vukovara u stvaranju države Hrvatske, ali i povezivanju naroda i gradova Vukovara i Ljubljane.
Dopredsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Mijo Stanko naglasio je da će zajedno sa gradonačelnikom grada Ljubljane Zoranom Jankovićem provesti aktivnosti da se u okviru akcije „Solidarnost za Vukovar“ ostvari projekt obnove Ljubljanske ulice u Vukovaru, vrijedan 360.000 kuna, a svečano otvorenje izvrši povodom 10. obljetnice „Puta prijateljstva Vukovar-Ljubljana“. U tom cilju formiran je Poslovni klub koji će okupiti gospodarstvenike i sve druge ljude dobre volje u Ljubljani i na ostalom području Slovenije kako bi projekt sanacije Ljubljanske ulice na simboličan način okupio što više sudionika.
Nakon prijema u Gradskoj upravi sudionici karavane biciklima su obišli spomen područja iz Domovinskog rata gdje su odali počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

{gallery}vijesti/2011-06-22/01{/gallery}