Grad Vukovar i Udruženje hrvatskih arhitekata organizirali su u Hrvatskom domu Vukovar konferenciju za medije povodom početka projekta provedbe javnih urbanističkih i arhitektonskih natječaja za parkove i trgove Vukovara.

Predstavnicima medija obratili su se gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, u ime sponzora natječaja Agrokora izvršni podpredsjednik za izvoz Damir Kuštrak i predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Hrvoje Hrabak.

Na inicijativu gradonačelnika Željka Saboa, Udruženje hrvatskih arhitekata je predložilo provedbu četiri javna urbanistička i arhitektonska natječaja za parkove i trgove Vukovara, a troškove će putem sponzorstava ili donacija te rada pro bono snositi Udruženje hrvatskih arhitekata. Prvonagrađeni projekti provedenih natječaja poslužit će gradu Vukovaru kao osnova za prijave za financiranje iz fondova i organizacija koje već dulje vrijeme nude pomoć u obnovi javnih prostora i podizanju urbanog standarda. Tako će, provedbom arhitektonskih i urbanističkih natječaja, projekti za javne prostore Vukovara dobiti primjerenu arhitektonsku kvalitetu, a uz to će od samog početka biti uzorno vođeni - transparentno, stručno i legitimno.

U tijeku je 1. natječaj za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog i krajobraznog rješenja za UREĐENJE PARKA KUPALIŠTE RIBARSKA U VUKOVARU koji sponzorira kompanija Agrokor. Rezultate ovog natječaja očekujemo u rujnu 2011., kada će biti organizirana i izložba radova koji su sudjelovali u natječaju.

Sudionici današnje medijske konferencije jednoglasno su zaključili da se radi o zajedničkom, ali potpuno neovisnom djelovanju jedinice lokalne samouprave, struke i ekonomije koje će u konačnici biti jedna vrlo lijepa priča u Vukovaru.

- Stalna promišljanja o budućnosti Vukovara ne mogu zaobići rad stručnih ljudi i stoga sam se obratio Udruzi hrvatskih arhitekata. Nažalost, ne možemo niti bez donatorske potpore u čemu imamo iznimno razumijevanje Agrokora, poglavito direktora Ivice Todorića, na čemu i ovom prigodom zahvaljujem. U ovom slučaju radimo sve kako bi smo iskoristili sva bogatstva koja nam pruža Dunav i to će u skoroj budućnosti biti na ponos svih naših građanki i građana – rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

Predstavnik Agrokora Damir Kuštrak izrazio je zadovoljstvo zajedničkim projektom kao i činjenicom da tvrtka Agrokor na taj način jasno pokazuje interes za potpuni razvoj Vukovara, a ne samo u ekonomskom smislu.

- Lokalna samouprava odradila je prvi i najvažniji korak, a to je projekt. Mi smo u našem sponzorskom poslu to pomogli na najbolji mogući način. VUPIK je puno više od poljoprivrede i drugih djelatnosti kojima se bavi. Agrokor želi kroz njega biti značajan dio društvenog života u Vukovaru – naglasio je izvršni dopredsjednik za izvoz u Agrokoru Damir Kuštrak.

{gallery}vijesti/2011-07-12/05{/gallery}