Dvadeset i četiri pripadnika Inženjerijske bojne Gardijske oklopno mehanizirane brigade HkoV-a započeli su 16. kolovoza sa radovima raščišćavanja i djelomičnog uklanjanja ratom oštećenih objekata u Vukovaru.
Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade HkoV-a brigadir Siniša Jurković održali su tim povodom medijsku konferenciju na kojoj su istaknuli da je riječ o aktivnosti koja se provodi temeljem Sporazuma o provedbi inženjerijske obuke pružanjem pomoći Gradu Vukovaru, a koji su u srpnju ove godine potpisali Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Grad Vukovar.
- Zahvaljujem predsjedniku Republike Hrvatske i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Ivi Josipoviću i Ministarstvu obrane što su prihvatili i odobrili nastavak ovakvih aktivnosti. Uopće ne sumnjam kako će pripadnici Hrvatske vojske učiniti sve da na 20. obljetnicu pada Vukovara grad više neće imati u ratne ruševine koje narušavaju njegovu ljepotu i otežavaju život našim sugrađanima koji stanuju do njih. Gradske službe zaprimile su preko stotinu zahtjeva vlasnika oštećenih objekata od kojih za devedeset nema nikakvih zapreka za uklanjanje. Nadamo se da će vremenski uvjeti biti povoljni za obavljanje aktivnosti, a nije nemoguće da se u cilju ostvarenja cijelog programa dodatno angažira i gradska tvrtka „Komunalac“ – rekao je gradonačelnik Sabo.
- Iznimno sam zadovoljan i ponosan kao zapovjednik i kao čovjek što hrvatski vojnici mogu raditi i doprinositi za naš Vukovar. U radove je uključeno 24 pripadnika Inženjerijske bojne te 16 radnih strojeva, koji bi trebali u narednih 50 dana raščistiti 70-tak objekata na području Vukovara, Borovo Naselja, te prigradskog naselja Sotina. Pripravni smo i organizirani za sve moguće izazove kao što su neeksplodirana minsko-eksplozivnih sredstava. Naši pripadnici pronašli su ih tijekom proteklih radova u četiri slučaja i sve riješili bez ikakvih posljedica – istaknuo je brigadir Siniša Jurković.
{gallery}vijesti/2011-08-18/01{/gallery}