Umjesto na šlepu, kako je to bilo prijašnje četiri godine, Vukovar film festival – Festival podunavskih zemalja – sinoć je svečano otvoren na terasi novoizgrađene zgrade Agencije za plovne putove.

Pred brojnim gledateljstvom obratili su se direktor festivala Igor Rakonić, koji je naglasio kako prepune stolice znače da je festival opravdao trud i očekivanja utemeljitelja, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić uputio je čestitke organizatorima s napomenom da se VFF izvanredno uklapa u europsku Dunavsku strategiju Vukovarsko-srijemske županije, te gradonačelnik Vukovara Željko Sabo koji je uz čestitke i zahvale svima koji su zaslužni što je festival trajno utisnut na karti europskih kulturnih destinacija zajedno sa zamjenicom Danijelom Stanković uručio Igoru Rakoniću priznanje „Vukovarsko svijetlo slobode" za nesebično zalaganje i postignuća u ostvarenju projekta Vukovar film festivala. Nakon toga su gradonačelnik Sabo i direktor Igor Rakonić zajedno izrekli: Vukovar film festival je otvoren!

Zatim su slijedile projekcije prvih filmova – njemačkih kratkih igranih filmova „Između neba i zemlje" i „Nakon godina", te dugometražnog hrvatskog „Kotlovina" i austrijskog „Disati".

Otvorenju 5. VFF nazočili su brojni uglednici, među kojima saborski zastupnici Zoran Milanović, Igor Dragovan, Silvano Hrelja, Biljana Borzan, Milanka Opačić, Nenad Stazić, Petar Mlinarić, župan Istarski Ivan Jakovčić, predsjednik HNS-a Radimir Čačić, gradonačelnik Trogira Damir Rilje, gradonačelnici Požege i Belog Manastira Zdravko Ronko i Ivan Doboš, zamjenik gradonačelnika Šibenika Franko Vidović i zamjenik gradonačelnika Iloka Darko Prskalo, gotovo svi vijećnici Grada Vukovara i članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, načelnici Općina Bukovlje Tihomir Jakovina i Babina Greda Josip Krnić, brojni gospodarstvenici i građanke i građani Vukovara, ali i ljubitelji filma pristigli za ovu prigodu iz drugih hrvatskih područja.

Od 24. do 28. kolovoza na tri lokacije bit će prikazano čak 38 filmova u tri službene kategorije. Filmovi se prikazuju u Ružičkinoj kući i u kinu u Borovo naselju, gdje je ulaz besplatan. Ulaznice od 15 kuna naplaćuju se jedino na glavnoj lokaciji terasa Agencije za plovne putove, koja je izazvala vrlo pozitivne reakcije posjetitelja.

{gallery}vijesti/2011-08-25/01{/gallery}