Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Izgradnjom Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti Vukovar je dobio još jedno mjesto sjećanja, učenja, tugovanja i ponosa u vezi Domovinskog rata za neovisnu i slobodnu državu Hrvatsku.
Naglašeno je to na današnjoj svečanosti na Trpinjskoj cesti pred mnoštvom okupljenih hrvatskih branitelja, članova obitelji žrtava iz Domovinskog rata, visokih državnih, županijskih, gradskih i općinskih dužnosnika kao i velikih prijatelja Vukovara. Izaslanstvo Grada Vukovara predvodio je gradonačelnik Željko Sabo sa zamjenicima Željkom Pinjuhom i Danijelom Stanković, te predsjednikom Gradskog vijeća Tomislavom Džanakom.
Nakon državne himne i minute počasne šutnje nazočnima su se obratili Mirko Brekalo, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata Trpinjska cesta 1991., Zvonko Milas, predsjednik UHBDDR-a, brigadir Branko Borković – Mladi Jastreb, zapovjednik 204. Vukovarske brigade HV i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.
Autor Spomen doma hrvatskih branitelja Trpinjska cesta je zagrebački kipar Miljenko Romić, a novi je dom izgrađen na mjestu nekadašnje pošte u kojoj je 1991. godine bilo zapovjedništvo ovog dijela grada. U središtu doma je ponor s kupolom tenka, a okolo su ispisana imena svih poginulih pripadnika 204. vukovarske brigade. Na 12 video ekrana u zidovima mogu se vidjeti ratne fotografije i video snimke ranih događanja te čuti ratna izvješća kao i podatke o svakom poginulom pripadniku brigade. Oko doma popločan je trg do tenka i biste generala Blage Zadre.
Gradnja doma trajala je godinu dana, počeka sredstva osigurala je Vlada RH, dio troškova platilo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, jedan od donatora bila je i Općina Dugopolje, a svoju potporu pružili su i Grad Vukovar kao i drugi brojni donatori.

{gallery}vijesti/2011-09-24/02{/gallery}