Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Šef delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Marija Tufekčić i ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan potpisali su danas u Vukovaru Sporazum o dodjeli sredstava EU za projekt razminiranja pod nazivom „Razminiranje na ratom pogođenim područjima“ financiranom u okviru programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu.
Potpisivanje su uveličali predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor sa suradnicima, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić.
Korisnik projekta koji se sastoji od 4 zasebna projekta razminiranja je HCR, a ukupna vrijednost iznosi 4 milijuna eura. Ukupno će se razminirati oko 3,4 četvorna kilometra minski sumnjivog područja, odnosno 1.655.246 m2 u Vukovarsko-srijemskoj i 1.789.684m2 u Osječko-baranjskoj županiji.
Idejni projekt pretraživanja i razminiranja izrađen je na temelju Operativnog plana izrade idejnih projekata za Podružnicu HCR Osijek u mjesecu lipnju 2011.godine.
Predmet ovog projekta su zapuštene poljoprivredne površine, manji dio šumskih površina, kanali i poljski putovi koji se nalaze unutar administrativnih granica Grada Vukovara i općine Jankovci.
Ukupna površina projekta iznosi 744.715 m2. Projektom je predviđeno da se 375.754 m2 pretraži, a da se 368.961 m2 razminira.
Ovim projektom u samom Gradu Vukovaru je predviđeno uraditi slijedeće:
1.Razminiranje površine koja se nalazi približno 700 metara zapadno od centra Grada Vukovara ,na području Desna supoderica, uz podnožje nasipa željezničke pruge. Obuhvaća zapuštenu močvarnu i
 šumovitu površinu. Površina je 43.121m2
2.Razminiranje površine koja se nalazi 700 metara zapadno od centra Vukovara na području Desna supoderica. Obuhvaća udubinu, strme pokose i trasu željezničke pruge Vukovar-Stari Vukovar.
 Površina se nalazi između pretraženih površina i okućnica u ulici A.M.Reljkovića. Površina je 5.576m2
3.Razminiranje površine koja se nalazi 570 metara jugozapadno od izlaska iz naselja Sotin prema Tovarniku. Obuhvaća dio poljskog puta i zapuštenu poljoprivrednu površinu. Površina je 21.508 m2
4.Pretraživanje površine koja se nalazi na području zvanom Čvorkovac, približno 150 metara
 jugoistočno od posljednjih naseljenih kuća. Obuhvaća zapuštene poljske putove i poljoprivredne
 površine južno od pretraženog poljskog puta, koje se prostiru do rube šume Dubrava. Površina je 58.721 m2.
5.Pretraživanje površine se nalazi na području zvanom Male bukovice u Vukovaru, približno 1.200
 metara južno od posljednjih naseljenih kuća u ulici Prosina. Obuhvaća zapuštene poljoprivredne  površine između korištenog poljskog puta i ruba šume Dubrava.
 Površina je 18.518 m2 Iz idejnog projekta je vidljivo da je na području Grada Vukovara predviđeno za razminiranje 70.205 m2, a za pretraživanje 77.239 m2.
 
Na području Grada Vukovara minski sumnjive površine ostaju još šumske površine u šumi Dubrava i prostor oko dječjeg igrališta na Trpinjskoj cesti. Projekt za razminiranje prostora oko dječjeg igrališta je u pripremi i bit će raspisan natječaj za taj projekt u što skorije vrijeme.

{gallery}vijesti/2011-09-24/03{/gallery}