Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

U Solinu je danas otvorena dvodnevna 18. međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza - INTERSTAS - u sklopu koje će se održati i 14. međunarodni festival turističkog filma - ITF' CRO te 10. predstavljanje hrvatskih gradova i mjesta/sela za Zlatni cvijet Europe 2011.
Za ovogodišnji međunarodni festival turističkog filma, kako je rečeno, kandidirano je 272 filma iz 64 zemlje, a 71 je nominiranih za festivalske nagrade.
Među ovogodišnjim dobitnicima su i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i Turistička zajednica Grada Vukovara, kojima će na završnoj svečanosti u petak navečer biti dodijeljene nagrade Povelja Fest 2011 i Zlatni Interstas 2011.
 Pokrovitelji triju turističkih priredaba u Solinu su predsjednik Ivo Josipović, Ministarstvo turizma RH i Grad Solin, a manifestaciju je otvorio izaslanik predsjednika RH, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader.
Na svečanom otvorenju uzvanike i izlagače pozdravili su Vojko Pleština, predsjednik Uprave manifestacije, Antonio Conte, predsjednik Europske federacije turističkih novinara, Tijadi Haddad, predsjednik Svjetske federacije turističkih novinara i Solinski gradonačelnik Blaženko Boban, koji je naglasio kako će ta priredba pridonijeti promidžbi Solina koji je, kako je rekao, po populaciji najmlađi grad u Hrvatskoj - prosjek je 34,3 godine, a omjer umrlih i novorođenih je 1 prema 2,4.
Predsjednik Europske federacije turističkih novinara i počasni predsjednik 13. međunarodnog festivala turističkog filma Antonio Conte kratko je na otvorenju smotre istaknuo kako će festival pridonijeti razvoju turizma te kako je turizam "sredstvo širenja prijateljstva, kultura i tradicija među narodima".
Nakon svečanog otvorenja održanog u hotelu President sudionici su krenuli u obilazak izložbenog prostora na kojem su turističke zajednice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije prezentirale svoje turističke sadržaje. Najživlje je bilo na mjestu izlaganja Turističke zajednice Grada Vukovara, gdje su istaknutim gostima domaćini bili gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, zamjenica gradonačelnika Danijela Stanković, pročelnica Upravnog za društvene djelatnosti, zdravstvo, socijelnu skrb, branitelje i nacionalne manjine Dragica Holoker-Radumilo, dopredsjednik Gradskog vijeća Mile Ivković i direktorica TZ Vukovar Jasna Babić.
Noć uoči svečanog otvorenja ove međunarodne manifestacije ispred hotela President održana je mala svečanost na kojoj je uz glazbu Puhačkog orkestra grada Solina i ples Mažoretkinja grada Solina svečano podignuta službena zastava 18. Interstasa 2011. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo iskoristio je ovu prigodu porazgovarati s uzvanicima o turizmu grada Vukovara. Posebno se zadržao u razgovoru s Tijadom Haddadom, predsjednikom FIJET/Svjetske federacije turističkih novinara i Tinom Čubrilo, predsjednicom Udruženja hrvatskih turističkih novinara.

{gallery}vijesti/2011-10-13/03{/gallery}