Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

U organizaciji članova obitelji poginulih i nestalih mještana Sotina 14. listopada obilježen je Dan sjećanja na žrtve srpske agresije nad mještanima Sotina.
Pred križem u središtu tog prigradskog naselja grada Vukovara, gdje već godinama preživjeli Sotinjani u ime žrtava upozoravaju porukama „HOĆEMO ISTINU – SOTIN“ i „ZLOČINCI ŠETAJU, A NAŠIH NAJMILIJIH NEMA!“, odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Počast je odalo i izaslanstvo Grada Vukovara u kojem su se nalazili zamjenik gradonačelnika Željko Pinjuh i predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Džanak.
Prema svjedočenjima i iskazima preživjelih Sotinjana između 14. i 20. listopada 1991. srpske su vojne postrojbe nakon okupacije Sotina veći broj nesrpskih mještana nasilno odvele iz svojih domova, a potom u logor u Negoslavcima gdje su bili podvrgnuti zlostavljanjima i ispitivanjima.
Nakon toga odvedeni su u logore u Srbiji, najviše u Begejce. Preostale Hrvate u Sotinu okupatori su držali u pritvoru, radnim logorima, tjerali na prinudni rad i postupno ih ubijali. Bili su to čestiti i marljivi ljudi kojima su oduzeli ljubav, obitelj, zaustavili životni korak samo zato što su bili Hrvati. Nakon povratka posmrtni ostatci dijela stradalih nađeni su na mjesnom groblju i u masovnoj grobnici kod vučedolskih vinograda, a mnoge sudbine još uvijek su nepoznate. Ukupno je u Sotinu ubijeno ili nestalo 64 mještana, a obitelji još uvijek tragaju za 31 nestalom osobom.
Sotinjani su icrpljeni i razočarani poslije 20 godina traganja za istinom i pravdom za žrtve i kaznom za zločince. Nezadovoljni su brzinom istrage ratnih događaja rezultat koje bi svakako morao biti i odgovor o sudbini žrtava i imenima zločinaca. Za sada je jedno potpuno sigurno - nikad neće posustati dok ne dočekaju trenutak kada će istina i pravda stići u Sotin.
Nakon prigodnog programa kod spomen obilježja u središtu mjesta, u crkvi Svete Marije Pomoćnice u Sotinu svetu misu zadušnicu za sve žrtve Domovinskog rata predvodio je vlč. Zlatko Rajčevac.

{gallery}vijesti/2011-10-14/03{/gallery}