Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i predsjednik vojvođanske Općine Bač Tomislav Bogunović potpisali su danas u Gradskoj vijećnici Vukovar Sporazum temeljen na obostranim interesima za razvijanje kulturnih, gospodarskih i drugih odnosa.
Svečanosti su nazočili predsjednik Gradskog vijeća Vukovar Tomislav Džanak i njegov zamjenik Mile Ivković, zamjenici gradonačelnika Vukovara Željko Pinjuh, Danijela Stanković i Dejan Drakulić, te predsjednik Skupštine općine Bač Slobodan Torubarov, njegov zamjenik Jan Ralbovski kao i članovi Općinskog vijeća Bač Vladimir Bosančić, Mile Serdar, Juraj Križov, Branko Miklušev i Joca Petrović, te načelnica Općinske uprave Elena Turanski i tajnica Općinskog vijeća Jelena Kovačević.
Čelnici dvije jedinice lokalne samouprave podsjetili su kako su Grad Vukovar i Općina Bač pokazali primjer uspješne normalizacije odnosa i uspostave prekogranične suradnje na dobrobit svojih građana puno bržim koracima nego što su to činile neke državne institucije Republike Hrvatske i Republike Srbije. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo posebno je naglasio značajnu ulogu i doprinos načelnika Općine Bač u uspostavljanju takvih prijateljskih odnosa. Predsjednik Općine Bač Tomislav Bogunović potvrdio je zadovoljstvo s vukovarskim gradonačelnikom što je dosadašnja dobrosusjedska suradnja ove vojvođanske općine i Vukovara dala konkretne rezultate u interesu svih građana, poglavito mladih. Dvije strane potpisnice Sporazuma očekuju da su ovim činom stvorene još kvalitetnije mogućnosti za zajedničke projekte, koji bi bili financirani iz europskih fondova, te niz drugih aktivnosti u razmjeni informacija i iskustava na područjima djelovanja jedinica lokalne samouprave.
Tekst Sporazuma:
Sukladno činjenicama da između Grada Vukovara i Općine Bač, susjednih jedinica lokalne samouprave dviju država, postoji obostrani interes za razvijanje kulturnih, gospodarskih i drugih odnosa, da će daljnji kontakti Grada Vukovara i Općine Bač doprinijeti učvršćivanju i proširivanju prijateljskih odnosa među različitim partnerima u obje jedinice lokalne samouprave i time postići širenje prijateljskih veza među njihovim stanovnicima, da u aktuelnom vremenu jedinice lokalne samouprave predstavljaju ključnu sponu u procesu razvoja regija i država te značajan subjekt međunarodnih odnosa, zaključuje se

SPORAZUM O PRIJATELJSTVU I SURADNJI

IZMEĐU

GRADA VUKOVARA U REPUBLICI HRVATSKOJ I

OPĆINE BAČ U REPUBLICI SRBIJI

Zalagat ćemo se za daljnje jačanje prijateljstva i unapređivanje međusobne suradnje na svim područjima od interesa za građane Općine Bač i Grada Vukovara
Razmjenjivat ćemo informacije i iskustva na područjima djelovanja u okviru nadležnosti jedinica lokalne samouprave: lokalna samouprava, kultura, obrazovanje, znanost i istraživanje, informatika, turizam, pitanja mladih, zdravstvo i socijalna politika, gradske javne službe, zaštita i očuvanje kulturnog naslijeđa, zaštita okoline, strategija razvoja malih i srednjih poduzeća, međunarodni odnosi, sport i druga područja od međusobnog interesa.
Surađivat ćemo i razmjenjivati iskustva na nivou Gradskog vijeća Grada Vukovara i Skupštine općine Bač, gradonačelnika i predsjednika Općine te upravnih tijela na svim područjima djelovanja, u obje jedinice lokalne samouprave.
U okviru svojih mogućnosti i nadležnosti podržavat ćemo aktivnosti poslovnih subjekata u jedinicama lokalne samouprave s ciljem razvitka turističke, poduzetničke, trgovinske i sajamske suradnje.
Izražavamo želju da poticanjem suradnje i međusobnih prijateljskih veza doprinesemo osiguranju i očuvanju mira i suradnje u regiji te će se u tu svrhu, razmjenjivati informacije i usklađivati aktivnosti na široj međunarodnoj razini.
Ovaj Sporazum se sklapa na neodređeno vrijeme i stupa na snagu danom njegovog potpisivanja, a na toj osnovi, svake godine će se određivati programi konkretnih aktivnosti između jedinica lokalne samouprave.
Ovaj sporazum sastavljen je na srpskom i hrvatskom jeziku, a obje su verzije vjerodostojne.
Ovaj sporazum je potpisan u Vukovaru, 25. listopada 2011.


       OPĆINA BAČ                                                                                                                    GRAD VUKOVAR
 predsjednik Općine                                                                                                                   gradonačelnik
 Mr. Tomislav Bogunović                                                                                                         Željko Sabo, teolog

{gallery}vijesti/2011-10-25/03{/gallery}