Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Gradonačelnici gradova Rijeke i Vukovara, Vojko Obersnel i Željko Sabo, potpisali su 16. studenog u Rijeci sporazum kojim je Grad Rijeka preuzeo obvezu izgradnje mosta preko rijeke Vuke u Vukovaru. Grad Rijeka se, u sklopu donacija koje hrvatski gradovi daju Vukovaru kao Gradu heroju Domovinskog rata, odlučio Vukovarcima pokloniti most, kao jednu od građevina koja je Gradu Vukovaru od prioriteta za poboljšanje uvjeta življenja.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako ovom donacijom Grad Rijeka nastavlja suradnju s Vukovarom. Nakon pomoći tijekom Domovinskog rata i nakon njega, Rijeka je 2000. godine značajno sudjelovala u obnovi sportske dvorane "Borovo". Rijeka već treću godinu sudjeluje i u akciji "Solidarnost za Vukovar", u sklopu koje je stipendirano deset studenata s prebivalištem na području Vukovara.

"Istaknuo bih jednu tužnu činjenicu – nije mi žao pomagati Vukovaru, što smatram svojom moralnom obvezom i smatram da govorim i u ime Riječana, ali mi je krivo što 20 godina od stradavanja Vukovara i 15 godina od njegova ponovnog priključenja Hrvatskoj, još uvijek na ovakav način moramo pomagati razvoj Vukovara. Smatram da se kroz politiku u proteklih 15 godina moralo razmišljati o obnovu grada na normalan način, a ne da ovisi o dobroj volji drugih jedinica lokalne samouprave," kazao je gradonačelnik Obersnel, izrazivši vjerovanje da bi većina građana Hrvatske bila spremna izdvajati za obnovu Vukovara.

Vukovarski gradonačelnik Sabo zahvalio se gradonačelniku Obersnelu i Riječanima na ovoj donaciji, istaknuvši kako se nada da će Grad Rijeka dati ime mostu, a gradonačelnik Obersnel biti njegov kum. Planira se da se most izgradi do Dana Grada Vukovara, 3. svibnja 2012. godine. Gradonačelnik Sabo je napomenuo je kako ga s Rijekom i Kraljevicom veže mnogo toga. Naime, ovdje je poveo osam prognaničkih godina, zahvalivši se još jednom na domaćinstvu Riječana brojnim vukovarskim prognanicima.

Na potpisivanju Sporazuma o uređenju međusobnih prava i obveza vezano uz izgradnju pješačkoga mosta preko rijeke Vuke bili su nazočni i suradnici iz obaju gradova, nadležni za realizaciju ovog projekta te predstavnik tvrtke IGH, direktor Poslovnog centra Rijeka Egon Dujmić. Naime, IGH je donirao projekt mosta, koji će se izgraditi u produžetku Vukine ulice i omogućiti pješačku komunikaciju između Vukine ulice i naselja Olajnica. Most će biti čelične lučne konstrukcije, ukupne duljine 46,94 m. Ukupna širina bit će 4,10 m, od čega je prometna ploha 3,0 m. Predviđena cijena izgradnje iznosi 1.500.000,00 kuna + PDV.

Na taj način nastavit će se dugogodišnja suradnja Rijeka i Vukovara – pored sudjelovanje u obnovi dvorane i stipendiranja studenata, Grad Rijeka pružio je pomoć i vukovarskoj Osnovnoj školi Josip Matoš i SOS Dječjem selu Ladimirevci kraj Valpova, na način da se Grad Rijeka 2010. godine uključio u humanitarnu akciju darivanja informatičke opreme koju je organiziralo Moto društvo "Young – 4ever Rijeka".

Izvor fotografija: Grad Rijeka

{gallery}vijesti/2011-11-17/01{/gallery}