Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Povodom obilježavanja MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM, 02. prosinca 2011. Godine, u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara, u svečanoj atmosferi, potpisan je Ugovor o pravu građenja kojim Grad Vukovar omogućava Društvu za pomoć mentalno retardiranim osobama Vukovar - Golubica nastavak aktivnosti prema ishodovanju građevinske dozvole za izgradnju CENTRA ZA OSOBE S MENTALNOM RETARDACIJOM. Ugovor su potpisali gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i predsjednik Društva „Golubica" Ivica Azenić u nazočnosti zamjenice gradonačelnika Danijele Stanković i privremenog pročelnika Upravnog odjela za uređenje grada, upravljanje gradskom imovinom, komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Đorđa Njegića.

Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama Vukovar, već 40 godina djeluje na području grada Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije sa svrhom poboljšanja kvalitete življenja osoba s mentalnom retardacijom i njihovih obitelji. Svrha djelovanja Društva je okupljanje i učlanjivanje osoba s mentalnom retardacijom, njihovih roditelja, skrbnika i stručnih djelatnika u svrhu poboljšanja kvalitete življenja osoba s mentalnom retardacijom i njihovih obitelji, poticanje i podržavanje ostvarivanja prava osoba s invaliditetom, organiziranje pružanja međusobne pomoći članovima na području grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, sve na temelju dobrovoljnosti njenih članova, odnosno organiziranje rada prilagođenog osobama s mentalnom retardacijom, kako bi putem raznih aktivnosti djelatno i osmišljeno provodili svoje slobodno vrijeme te postigli sigurnost, samopouzdanje i osamostalili se prema svojim mogućnostima.

Cilj koji svojim radom želimo ostvariti, a koji bi bio opravdani nastavak svih dosadašnjih aktivnosti, je proširenje djelatnosti na pružanje usluge skrbi u obliku stanovanja uz podršku, odnosno, osnivanje stambenih zajednica za život osoba s mentalnom retardacijom starijih od 21 godine samostalno uz nadzor i potporu stručnog osoblja, pružajući na taj način osobama s mentalnom retardacijom kvalitetan život i nakon smrti njihovih roditelja. Ovaj oblik skrbi je alternativa institucionalnom obliku smještaja. Konkretni ciljevi su stanovanje uz podršku u zajednici uz podršku u skladu s individualnim potrebama korisnika, te poticanje razvoja sposobnosti korisnika kroz aktivno uključivanje u život u zajednici (stvaranje kruga podrške, sudjelovanje u kulturnim, rekreacijskim, sportskim, i religioznim aktivnostima koje zajednica pruća, uključivanje u radne aktivnosti u redovnoj radnoj okolini).

Kako Društvo trenutno djeluje u zakupljenim prostorima vlasništvo Grada Vukovara, koji su i za provođenje trenutnih aktivnosti postali neadekvatni, pokrenuli smo postupak usmjeren na izgradnju objekta – centra za osobe s mentalnom retardacijom, namjena kojega bi bila: osiguranje prostora sjedišta i djelovanja Udruge, prostor u kojemu bi se provodio poludnevni-dnevni boravak za 20 korisnika, te prostor u kojem bi se osigurao i stalni smještaj, odnosno organizirano stanovanje u zasebnim stambenim jedinicama (najveća korist je za osobe s mentalnom retardacijom starije od 21 godine i njihove obitelji, posredno, ostvarenjem ovog projekta broj zaposlenih osoba u Društvu bitno bi se povećao).

Do danas su učinjene sve potrebite radnje koje su dovele do izrađenog glavnog projekta za objekt, još je ostalo reguliranje naknade Hrvatskim vodama i komunalnog doprinosa, što će biti riješeno uskoro.

Objekt će biti neto korisne 1500 m2, na tri etaže, i to:

- podrum u kojem će biti postavljene tehničke instalacije i velika dvorana koja će se koristiti u različite svrhe, osnova je sport,
- prizemlje će obuhvatiti nekoliko poslovnih prostora u kojima bi se provodilo socijalno poduzetništvo, specijalizirane radionice, dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja, ostave, sanitarni čvorovi, .....,
- na katu je predviđeno pet stambenih jedinica, jedan dvoiposoban stan, jedan dvosoban, dva jednosobna i jedan jednosoban prilagođen osobama s invaliditetom (kolica).

Cijeli objekt će biti prilagođen osobama s invaliditetom, što podrazumijeva i lift.

Projekt za ovaj objekt je urađen na vrlo visokom tehnološkom nivou te se svrstava u „nisko energetsku kuću", sa solarnim sustavom i svim ostalim što će bitno smanjiti režijske troškove.

Cijena ovog objekta je 8.100.000,00 kuna, što u konačnici nije puno kada se uzme u obzir sve što će se dobiti za taj novac, a to iznosi „samo" 750 eura po m2.

Predviđeni početak radova je tijekom iduće godine, jer će se tek sada pristupiti traženju sredstava od donatora i fondova te ostalih dozvoljenih načina.

Završetak gradnje očekuje se za najviše 3 do 5 godina, jer ovakvi objekti su jako potrebiti zbog stanja u Socijalnoj skrbi, pa se nadamo i vjerujemo da će svi relevantni čimbenici sudjelovati u ovom projektu koji je od posebnog interesa.

Potporu ovom projektu do sada su dali Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija, dok su Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, dali punu podršku provedbi ovog projekta, kao primjera dobre prakse u izvršenju preuzetih obveza u smislu ulaska RH u EU.

{gallery}vijesti/2011-12-02/03{/gallery}