Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

U vukovarskoj Gradskoj vijećnici 6. prosinca 2011. održana je svečanost uručenja sredstava prikupljenih u humanitarnoj akciji „Za djecu Vukovara“. Večernji list i 24sata, u suradnji sa INA – Industrija nafte, d.d., pokrenuli su inicijativu, te je tim povodom izdan DVD „Priče heroja Vukovara“ koji se prodavao od 14. studenog uz Večernji list i 24sata. Prodajom DVD-a prikupljeno je 120. 000 kuna koje će organizatori uplatiti Gradu Vukovaru. Sredstva koja su prikupljena bit će utrošena za financiranje programa pomoći vukovarskoj djeci s posebnim potrebama. U spomenuti program uključeno je devet asistenata u nastavi, koji djeci pomažu u kretanju školom, praćenju nastave i svladavanju gradiva, odnosno lakšem obavljanju dnevnih aktivnosti. Asistenti su u stalnom radnom odnosu, a za njihovo financiranje godišnje je potrebno oko 430 000 kuna. Projekt „Asistenti u nastavi“ postoji od 2009. godine i sredstva za njihovo financiranje prikupljaju se isključivo donacijama i humanitarnim akcijama. Dogradonačelnica Vukovara Danijela Stanković,koja ujedno i vodi taj projekt, ističe kako se radi o iznimno važnom projektu za djecu s posebnim potrebama i njihove roditelje.
Svi asistenti u nastavi sa osnovnoškolskom djecom prolaze prethodno edukaciju, iako se ipak najviše uči uz djecu. Sa svakim djetetom radi se individualno i svako dijete zasebna je priča, stoga posao zahtjeva mnogo truda, ljubavi i pažnje te znanja, a najveća nagrada im je smiješak djeteta ili riječi zahvale roditelja.
Do sada se u akciju prikupljanja pomoći za rad Asistenata uključilo nekoliko hrvatskih gradova i privatni poduzetnici, a humanitarne koncerte održali su pjevač Kemal Monteno i violinist Stefan Milenković.
Ovom akcijom Večernji list, 24 sata i INA su dali pozitivan doprinos lokalnoj zajednici, pridonijevši uspješnijem odvijanju projekta. Istakli su to s osobitim zadovoljstvom i danas na prigodnoj svečanosti u Vukovaru Radovan Klaić, član Uprave Stirya grupe u Hrvatskoj, Renato Ivanuš, glavni urednik 24sata i Dragan Cvenić, direktor okruga Slavonija- INA. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo zahvalio je na vrijednoj donaciji za djecu Vukovara s posebnim potrebama izražavajući nadu i želju da će takvih i sličnih akcija za Vukovar biti i ubuduće.
Današnjem događanju nazočili su pojedini asistenti u nastavi i učenici s posebnim potrebama, pedagoginje ili ravnatelji osnovnih škola „Mitnica“ i „Nikole Andrića“, osnovne škole za djecu s posebnim potrebama „Josip Matoš“ te Dječjeg vrtića Vukovar 1.

{gallery}vijesti/2011-12-06/03{/gallery}