Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Grad Vukovar na inicijativu gradonačelnika Željka Saboa, a pod pokroviteljstvom i u nazočnosti Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske, organizira 15. siječnja svečano obilježavanje 14. obljetnice prestanka mandata UNTAES-a i početka povratka.

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je 15. siječnja 1996. godine Rezoluciju 1037. o operaciji UNTAES-a u Istočnoj Slavoniji s rokom trajanja od godinu dana. Nakon mnogih žrtava malobrojni su bili oni koji su vjerovali da će se povratak okupiranog područja hrvatskog Podunavlja dogoditi mirnim putem. Međutim, svi čimbenici u toj velikoj i zahtjevnoj zadaći omogućili su da 15. siječnja 1998. godine stvarno i završi operacija i da se u kinodvorani u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju prigodnom svečanošću označi kraj UNTAES-a. Hrvatsko Podunavlje vraćeno je ponovno u okrilje Republike Hrvatske. Nakon toga na potezu je bila hrvatska vlast, preuzevši odgovornost uspostave narušenog povjerenja i mogućnost novog suživota. Zaživjela je mirna reintegracija, obnovom stambenih objekata stvarani su uvjeti za povratak, sigurnost je bila zajamčena i prognanici su se počeli vraćati u svoja prebivališta.

U nedjelju, 15. siječnja 2012. godine navršit će se 14 godina od završetka procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja i odlaska snaga UNTAES-a iz Republike Hrvatske. Tijekom svih proteklih godina pokazalo se da je ta operacija UN-a bila jedna od najznačajnijih i najuspješnijih misija nakon ratnih sukoba i velikih ljudskih stradanja.

Građani Vukovara pokazali su svojim primjerom da mir i tolerancija mogu nadvladati rat i međunacionalne sukobe. Unatoč strašnim razaranjima i ljudskim žrtvama u Vukovaru nije zabilježen niti jedan slučaj međunacionalnog sukoba s novim ljudskim žrtvama. Grad Vukovar zato želi posebno naglasiti tu vrijednost u želji da se godišnjici prestanka mandata UNTAES-a i početku povratka da puno veći značaj nego do sada.

Središnja svečanost bit će održana u nedjelju, 15. siječnja 2012. godine s početkom u 12,00 sati u Hrvatskom domu Vukovar u nazočnosti brojnih uzvanika, a u pripremi je i niz drugih popratnih manifestacija kojima će se slaviti mir kao istinska vrijednost koja krasi Vukovarce i Vukovar od procesa mirne reintegracije do danas.

Program obilježavanja:

SUBOTA, 14.01.2012.

Dvorana Ružičkine kuće – Strossmayerova 25 od 09,00–11:00 sati
Događanje – prigodan program dječjih vrtića Vukovar 1 i Vukovar 2
animirani i sinkronizirani film za djecu
- Ulaz slobodan

Dvorana Hotela Lav - Strossmayerova 18 od 17,00-18,00 sati
Događanje – Panel diskusija u Hotelu Lav na temu Grad Vukovar - 14 godina u miru i toleranciji
- Ulaz slobodan

NEDJELJA, 15.01.2012.

Hrvatski dom Vukovar – Strossmayerova 20 od 12,00–13:30 sati
Događanje - prigodan program u Hrvatskom domu povodom obilježavanja 14 godina od mirne reintegracije

Sportska dvorana „Borovo" u Borovu naselju – Trg Dražena Petrovića bb od 20,00–23:00 sata
Koncet: Prva liga, Bebek, Crvena jabuka
- Ulaz slobodan