Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

pic 02Ministar branitelja Predrag Matić, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar zdravlja Rajko Ostojić i ministar turizma Veljko Ostojić posjetili su 27. ožujka Vukovar.

Program četvorice vladinih dužnosnika započeo je na spomen području Ovčare, gdje su ministre dočekali gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Tomislav Džanak, zamjenik i zamjenica gradonačelnika Željko Pinjuh i Danijela Stanković zajedno sa dužnosnicima Vukovarsko-srijemske županije predvođene županom Božom Galićem.

U sklopu programa radnog posjeta odana je počast žrtvama masovne grobnice na Ovčari polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja, slijedio je obilazak spomen-doma Ovčara, a zatim i odavanje počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

U Uredu gradonačelnika Vukovara održan je zatim sastanak na kojem je gradonačelnik Željko Sabo iskoristio prigodu ministrima prezentirati dosadašnje aktivnosti i buduće projekte u gradu Vukovaru.

- Pokrenuta je inicijativa da zajedno s Ministarstvom branitelja izradimo u ovoj godini glavni projekt obnove Vodotornja i da se donacijom ovo ministarstvo uključi u izgradnju Trga žrtava Ovčare, koji bi trebao svečano otvoriti ministar Matić povodom Dana Grada Vukovara. Ministra obrane upoznao sam s radovima pripadnika HV u Vukovaru na raščišćavanju ruševina, a koji će biti nastavljeni i ove godine. Ministar zdravstva je dao potporu završetku obnove vukovarske bolnice kao i nekim novim projektima. Ministar turizma osobno je čestitao gradonačelniku Vukovara, koji je ujedno i predsjednik Turističke zajednice grada Vukovara, kao i direktorici TZ Jasni Babić, na osvojenim i dodijeljenim priznanjima i nagradama na području turizma. Naime, u nepunih godinu dana u Vukovar su stigla tri prestižna priznanja – Zlatna jabuka za razvoj turizma u 2010. godini, priznanje INTERSTAS-a u Solinu, te nagrade promotivnom spotu „Vukovar-za neka nova sjećanja" dodijeljene na međunarodnim festivalima u Splitu i Berlinu – rekao je gradonačelnik Sabo u osvrtu na sastanak s ministrima.

Ministar Matić - "Tu sam za svoj Vukovar"

pic 14

Na Trgu RH ministri su izašli pred brojne novinare. Ministar branitelja Predrag Matić istaknuo je s ponosom kako je prvi put u svom gradu u funkciji ministra i dodao „osim što sam domoljub, moram biti i lokalpatriot i tu sam za svoj Vukovar". Potvrdio je i kako se s gradskim čelnicima razgovaralo o uređenju Vodotornja kao simbola obrane Vukovara.

Ministar zdravstva Rajko Ostojić, obraćajući se novinarima, rekao je da vukovarska bolnica svakako ima svoju budućnost ne samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji nego i u cijeloj Slavoniji te da će u suradnji s bolnicama u Osijeku i Vinkovcima raditi na skraćivanju lista čekanja.

Posjet Vukovaru bila je i prilika ministru obrane Anti Kotromanoviću za podsjećanje kako su inženjerijske postrojbe HV-a sudjelovale u raščišćavanju vukovarskih ruševina, te kako će i ubuduće Vukovar moći računati na partnerski odnos sa Hrvatskom vojskom.

U gradskoj vijećnici Vukovara održan je potom sastanak sa predstavnicima braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara na kojem su govorili ministri branitelja, obrane i zdravlja te gradonačelnik Vukovara.

pic 21Tijekom boravka u Vukovaru ministri branitelja, obrane i zdravlja posjetili su vukovarsku bolnicu. U pratnji gradonačelnika Željka Saboa i zamjenika gradonačelnika Željka Pinjuha, ravnateljice bolnice Vesne Bosanac, te brojnog medicinskog osoblja obišli su novoobnovljene bolničke odjele, Muzej vukovarske ratne bolnice te prostorije županijskog Centra za psihosocijalnu pomoć. Ravnateljica bolnice održala je i prezentaciju „Vukovarska bolnica jučer, danas i sutra". Ministar zdravlja izrazio je zadovoljstvo viđenim, obnovom i osobljem bolnice te istaknuo kako se došao pokloniti vukovarskoj bolnici jer je ona zbog svega pretrpljenog i ogromne pomoći koju je pružala ranjenima posebna pa njeno znanje i potencijal treba iskoristiti cijela Slavonija. Dodao je kako će i dalje pomagati bolnici te subvencionirati školovanje medicinskog osoblja.

Nakon što su posjetili vukovarsku bolnicu, ministri Predrag Matić, Ante Kotromanović i Rajko Ostojić posjetili su i vojarnu 204. brigade. U pratnji brigadira Petra Ćavara i pukovnika Antuna Dugana obišli su cijelu vojarnu te Memorijalni centar Domovinskog rata. Ministar Kotromanović je izjavio kako ovakav Memorijalni centar treba Vukovaru i Hrvatskoj te da će Ministarstvo obrane ulagati sredstva kako bi se sjećanje na rat i bitku za Vukovar održalo. I ministar branitelja Predrag Matić ističe kako je njegovo ministarstvo spremno uložiti sredstva u nove projekte kako bi se ovdje mogli održavati satovi povijesti za učenike iz cijele Hrvatske.

Posjet Vukovaru ministri su u pratnji gradonačelnika Željka Saboa završili paljenjem svijeća kod spomen-biste general bojnika Blage Zadre i obilaskom Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

Vukovar će i članovima Vlade prezentirati svoje potencijale

- Kroz ulogu gradonačelnika Vukovara i zastupnika u Hrvatskom saboru inicirao sam posjete resornih ministara gradu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, što će i ubuduće biti česta pojava. Nakon ministara koji su do sada posjetili Vukovar predstoji posjeta i ostalih članova Vlade kojima će također biti prezentirani potencijali i razvojni projekti grada Vukovara kao i konkretni dogovori o realizaciji istih. Upravo tu vidim način suradnje ministara sa gradonačelnicima – izjavio je na kraju današnjeg posjeta gradonačelnik Željko Sabo.


Galerija slika:

{gallery}2012/03/27/02{/gallery}