Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo sa suradnicima primio je danas u svom uredu veleposlanika Sjedinjenih američkih država u Republici Hrvatskoj Jamesa B. Foleya. Uz gradonačelnika Vukovara sastanku su nazočili njegovi zamjenici Željko Pinjuh i Dejan Dakulić, viša savjetnica za prostorno uređenje žaklina Pul, ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Vlatka Surma Szabo i ravnatelj Doma učenika Vukovar Želimir Hincak dok su se u pratnji veleposlanika SAD-a nalazili supruga Kate Suryan, prvi tajnik David Allen, voditelj Odjela za suradnju Ministarstva obrane Ken Dobbertin, iz Odjela za kulturu Sita Sonty i voditelj humanitarnog programa Diana Maršić.

Nakon sastanka u izjavama za medije gradonačelnik Sabo je zahvalio američkom narodu na dosadašnjoj potpori u obnovi i normalizaciji života u gradu Vukovaru kao i najavi ostvarivanja novih projekata koji će građanima Vukovara biti od iznimne koristi.

O novom projektu više je rekao veleposlnik Foley:

-Rat je uništio živote i razorio građevine, ali nije uništio volju Vukovaraca da ponovno podignu svoj grad, još jednom izgrade veze među ljudima koje ovaj i bilo koji drugi grad čine utjelovljenjem civilizacije. Cilj našeg projekta je, na skroman način, doprinijeti obnovi i vitalnosti Vukovara te njegovoj infrastrukturi. Stoga s ponosom najavljujem izgradnju novog pješačkog mosta preko rijeke Vuke. Izbor ovog humanitarnog projekta rezultat je pomnog razmatranja i savjetovanja s gradonačelnikom Sabom te gradskim vlastima. Most će spajati odvojena naselja Olajnica i Sajmište s ostatkom Vukovara. Nadamo se da će novi pješački most pridonijeti sigurnosti djece i starijih građana te općenito služiti za bolje povezivanje ovih naselja s centrom grada. Na kraju, želim spomenuti da ovaj projekt vrijedan 525.000 USD financira Američko vojno zapovjedništvo u Europi (EUCOM) koje je posredstvom Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a ukupno itzdvojilo 5,7 milijuna dolara humanitarne pomoći za slične projekte diljem Hrvatske. I dok se Hrvatska priprema za ulazak u Europsku uniju, veselimo se preporodu i potpunom oporavku ovog jedinstvenog grada. Nadamo se da će i ovaj most služiti kao spomenik prijateljstvu Sjedinjenih američkih država i Hrvatske, te našem dubokom poštovanju prema narodu Vukovara- rekao je veleposlanik Foley novinarima.

Tijekom boravka u Vukovaru veleposlanik SAD-a u pratnji domaćina obišao je Gradsku knjižnicu Vukovar gdje su korisnici usluga Doma učenika Vukovar, obnovljenog sredstvima Vlade RH i američke vojske, iznenadili sve uzvanike glazbenim nastupom izvođenjem pjesme Beatlesa „Imagen". Tijekom posjeta Vukovaru veleposlanik Foley obišao je i Ogranak Gradske knjižnice Vukovar u Sotinu. S razlogom, jer od 15. studenog 2011. godine, zahvaljujući donaciji Američkog veleposlanstva Ogranak Sotin je obogatio unutarnjim uređenjem knjižnice čime je osiguran kvalitetniji rad s korisnicima i veća vrsta usluga.

Veleposlanik J.B. Foley je u pratnji svojih suradnika uoči sastanka u Uredu gradonačelnika Vukovara posjetio Spomen dom Ovčara i spomen-područje masovne grobnice na Ovčari, gdje je odao počast žrtvama polaganjem vijenca i paljenjem svijeća.

{gallery}2012/04/25/07{/gallery}