Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Povodom Dana Grada, koji se u Vukovaru slavi 3. svibnja na blagdan njegovih zaštitnika sv. Filipa i Jakova, u Hrvatskom domu održana je dan ranije svečana sjednica.

Himnu Republike Hrvatske izveli su članice i članovi pjevačkog zbora Osnovne glazbene škole OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara pod ravnanjem Maje Dretvić. 

Svečanu sjednicu otvorio je minutom šutnje u počast vukovarskim žrtvama u Domovinskom ratu predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Džanak, koji je najavio bolje dane za Vukovar rekavši kako očekuje da se u idućih godinu dana u Vukovaru otvori znatan broj novih radnih mjesta.

Gradonačelnik i saborski zastupnik Željko Sabo je rekao kako su Vukovarke i Vukovarci potpuno uvjereni da će grad Vukovar u budućnosti biti među najrazvijenijima u Hrvatskoj i posebno istaknuo da je Vukovar svijetli primjer kako se mirom može pobijediti rat. Govor gradonačelnika bio je i uvod u dokumentarni film „Zajedno za Vukovar 2012.“ sa sadržajem većine događanja u Vukovaru tijekom proteklih godinu dana.

Svečanoj sjednici odazvali su se brojni uzvanici i prijatelji Vukovara: potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Nenad Stazić, ministar branitelja Predrag Matić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, saborski zastupnici Damir Rimac, Franko Vidović, Jovo Vuković. Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u RH Luisa Vinton, predsjednik Skupštine Grada Zagreba i saborski zastupnik Davor Bernardić, pomoćnik ministrice zaštite okoliša i prirode Goran Heffer, počasni građanin Vukovara Ivica Vrkić, gradonačelnici prijateljskih gradova i općina Sinja, Šibenika,Trogira, Bača, grada Kaštela.

Pozdravne riječi uputili su potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić i ministri Predrag Matić, Ranko Ostojić i Tihomir Jakovina.
Sukladno odlukama Gradskoga vijeća Grada Vukovara tijekom svečane sjednice u povodu Dana Grada 2012. godine zaslužni su primili javna priznanja i nagrade koje su uručili predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Džanak i gradonačelnik Željko Sabo.
Tako je nagrada za životno djelo posthumno pripala Husniji Buriću, koji je punih 30 godina obnašao dužnost direktora u tvrtki Borovo, a preuzela ju je i u ime svih nagrađenih zahvalila Husnijina udovica Mirjana Burić. Jadranka Beresford Peirse dobitnica je Medalje grada Vukovara za veliki doprinos u obnovi spomenika kulture u Vukovaru. Priznanje grada Vukovara zbog dugogodišnje pomoći Vukovarcima dodijeljeno je i Primorsko-goranskoj županiji, zatim vukovarskom VUPIK-u, Pavi Vujnovcu, direktoru tvrtke PPD d.o.o Vukovar, Zdenki Farkaš i Hrvatskom veslačkom klubu Vukovar, dok su Plaketu Grada Vukovara dobili tvrtka Anđelo d.o.o Vukovar i Udruga za zaštitu životinja „Daj šapu".

{gallery}2012/05/02/02{/gallery}