Ministar za Savezno vijeće, Europu i međunarodne poslove njemačke savezne zemlje Baden-Württemberg Peter Friedrich boravi danas i sutra u Hrvatskoj.

Ministar Fridrich, koji obnaša i dužnost posebnog povjerenika Baden-Württemberga za Podunavsku strategiju Europske unije, u razdoblju od 28. Svibnja do 3. Lipnja 2012. Putovat će biciklom duž Dunava, od Njemačke preko Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije do Rumunjske. Tijekom ovog putovanja ministar Fridrich vodit će političke razgovore u četiri glavna grada te lokalnim i regionalnim središtima. Ukupna dužina puta je oko dvije tisuće kilometara.

Ministar Fridrich stigao je u Vukovar 31. svibnja u poslijepodnevnim satima te se odmah sastao sa zamjenikom gradonačelnika grada Vukovara Željkom Pinjuhom, a zatim su se zajedno uputili u spomen dom Ovčara i na mjesto masovne grobnice na Ovčari, gdje je ministar Fridrich odao počast žrtvama polaganjem vijenca ispred spomen-obilježja.

„U kontaktu sa službenim predstavnicima, stručnjacima i građanima želim neposredno i iz drukčije perspektive upoznati probleme i šanse podunavskog područja. Putujući biciklom, želim imati mogućnost da kontakt s građanima koji žive uz Dunav bude što neposredniji" – izjavio je ministar Fridrich u povodu svog putovanja.

Zamjenik gradonačelnika Željko Pinjuh je naglasio da su glavne teme razgovora bile Dunav kao poveznica i mogućnost suradnje europskih zemalja, posebno na području gospodarstva, turizma i kulture u čemu grad Vukovar raspolaže s velikim mogućnostima i povoljnim uvjetima.

Tijekom boravka u Vukovaru, koji će napustiti ujutro idućeg dana, ministar Fridrich obišao je dvorac Eltz i Gradski muzej Vukovar, rodnu kuću nobelovca Leopolda (Lavoslava) Ružičke i Križ svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav, a sastao se i sa predstavnicima Europskog doma Vukovar i Udruge Nijemaca i Austrijanaca Vukovar.

{gallery}2012/05/31/02{/gallery}