Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

U Gimnaziji Vukovar tijekom Domovinskog rata nalazila se 4. bojna 3. vukovarske brigade Zbora narodne garde čija su 84 pripadnika položila svoje živote u obrani herojskog grada Vukovara i hrvatske Domovine. U spomen na ovu postrojbu Hrvatske vojske i njene poginule pripadnike spomen-ploču u predvorju vukovarske Gimnazije postavili su preživjeli pripadnici 4. bojne 3. vukovarske brigade ZNG-e. Spomen-ploču su na današnjoj svečanosti otkrile unuke poginulog pripadnika spomenute postrojbe Ivana i Korina Cindrić.

Svečanost obilježavanja 21. obljetnice 4. bojne 3. vukovarske brigade ZNG-e započela je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odavanjem počasti polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom koju je predvodio gvardijan vukovarski fra Gordan Propadalo. Počast su odali izaslanici Predsjednika Republike Hrvatske Vinko Kovačić i Nikica Burić, izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora i saborski zastupnik Željko Sabo, izaslanik ministra obrane i načelnika GS OS RH general Ivan Jurić, izaslanica ministra branitelja Danijela Stanković, predstavnici 4. bojne 3 vukovarske brigade ZNG-e, predstavnici Grada Vukovara: gradonačelnik Željko Sabo, predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Džanak, zamjenici gradonačelnika Željko Pinjuh i Danijela Stanković i stručni suradnik za sport i branitelje Vjekoslav Karaula.

Središnji program održan je u predvorju Gimnazije Vukovar. Uoči otkrivanja spomen-ploče o iznimnom ratnom putu postrojbe koja je izrasla u okosnicu organiziranog oružanog otpora srpskom agresoru na području grada Vukovara govorio je prvi zapovjednik, umirovljeni pukovnik Stipan Radaš, koji je istaknuo kako je 4. bojna 3. vukovarske brigade ZNG-e službeno formirana 15. lipnja 1991. godine u objektima VUPIK-a , između Sotina i Opatovca. Ova postrojba imala je 306 pripadnika od kojih su 84 položila svoje živote u obrani Vukovara, a oko dvije stotine ranjenih i kasnije mučenih u srpskim koncentracijskim logorima. Umirovljeni brigadir Marinko Leko govorio je u ime Udruge ratnih veterana 3. brigade ZNG-e, izaslanica ministra branitelja Danijela Stanković izrekla je iskrenu zahvalnost hrvatskim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli u obrani Vukovara, izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora, gradonačelnik i saborski zastupnik Željko Sabo pozvao je preživjele u herojskoj bitci za Vukovar da svoja svjedočenja zapisuju i objavljuju, jer nemamo pravo na zaborav svega što se događalo tijekom povijesnih trenutaka stvaranja samostalne Republike Hrvatske. Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Vinko Kovačić, među ostalim, je poručio neka se konačno probude oni koji sanjaju srpski Vukovar.

Sveta misa za poginule služena je u crkvi sv. Filipa i Jakova.

{gallery}2012/06/16/03{/gallery}