Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Franjevački samostan je u suradnji s Gradom Vukovarom već tradicionalno 24. lipnja i ove godine organizirao proslavu blagdana sv. Bone – „zaštitnika grada Vukovara, Slavonije, Srijema i cijeloga vilajeta".

Sveti Bono je mučenik prvih kršćanskih vremena (mučen 260. godine u Rimu). Njegovo tijelo za svoju „Varoš Vukovarsku" izmolio je u pape Benedikta XIV poznati vukovarski franjevac fra Josip Janković, davne 1753. godine. U Vukovar je svečevo tijelo svečano došlo kopnom, zatim Dravom i Dunavom u predvečerje nadnevka 24. lipnja 1754. godine kad je dočekan uz neopisivu radost mnoštva franjevaca i vjernika iz Vukovara i okolnih mjesta.

Zahvalni za dar sv. Bone i ove godine obnovljen je taj sretni događaj njegova dolaska u Vukovar. Relikvije sveca stigle su u pratnji brodica Dunavom do obale kod veslačkog kluba Vukovar, odakle su pronesene njegovim Gradom Vukovarom do crkve sv. Filipa i Jakova, u kojoj je čašćen, spaljen i sada voljen od vjernog vukovarskog puka. U čast sv. Boni u crkvi sv. Filipa i Jakova služena je svečana sveta misa, a potom je u dvorištu Franjevačkog samostana održan prigodni program.

U proslavu blagdana sv. Bone uključene su sve tri vukovarske župe sa svojim vjernicima, te Grad Vukovar sa svojim ustanovama i institucijama.

{gallery}2012/06/24/01{/gallery}